неділя, 04 серпня 2024 20:25

Зберігатимуться довго: коли і як викопувати моркву та буряки

Зберігатимуться довго: коли і як викопувати моркву та буряки
Моркву і буряки потрібно викопувати вчасно. Фото: radiotrek.rv.ua

Моркву і буряки на грядках слід викопувати вчасно і правильно, щоб коренеплоди повністю дозріли. Водночас вони не повинні переростати.

Час збирання буряків та моркви залежить від кількох чинників, пише Gazeta.ua.

Щоб визначити, коли краще збирати моркву та буряки, потрібно звертати увагу на сорту, клімат, погоду та зовнішній вигляд овочів.

Викопувати їх слід відразу після дозрівання. Якщо зробити це раніше або пізніше, то коренеплоди не наберуть або втратять соковитість, позбудуться частини поживних речовин. Якщо ж їх перетримати, почнуть тріскатися.

Щоб визначити, що овочі вже можна копати, слід, зокрема, орієнтуватися на їхній сорт.

Морква і буряк бувають ранніми, середньостиглими та пізніми. Ранні сорти, як правило, можна викопувати вже у червні. Середньостиглі - наприкінці серпня-на початку вересня, а пізні - наприкінці вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не псуватиметься до весни: як правильно зберігати цибулю

Взимку найкраще зберігаються саме пізні сорти. Якщо дотримуватися належних умов, вони можуть якісно зберігатися до нового врожаю.

Час збирання також залежить від клімату. У середній кліматичній зоні пізні сорти прибирають наприкінці вересня, у північних регіонах - на місяць раніше, а в південних - аж у середині жовтня.

Багато чого залежить і від погоди. Якщо осінь тепла, то копати коренеплоди можна пізніше на тиждень-два. Якщо ж рано починаються заморозки - потрібно викопати овочі раніше.

Досвідчені городники радять прибирати моркву і буряк, коли температура буде близько 5°С. Тоді вони припиняють рости. Викопати овочі слід до перших заморозків, інакше вони почнуть загнивати й погано зберігатимуться.

Можна також орієнтуватися на зовнішній вигляд коренеплодів. Якщо нижнє листя почало сохнути і жовтіти, овочі можна викопувати. Ця ознака найточніше вказує на терміни збирання.

Овочі довше зберігатимуться, якщо їх правильно зібрати. Копати коренеплоди потрібно в суху погоду, краще ввечері, адже морквина і буряк удень накопичують цукор, а вночі його витрачають. Тому ввечері вони будуть солодшими. Вибирати овочі можна руками, але якщо ґрунт щільний, то потрібно підкопати спочатку вилами.

Бадилля потрібно відразу видаляти. Його можна викрутити руками або обрізати. Інакше коренеплоди почнуть в'янути. Овочам потрібно дати обсохнути годину - дві, а потім очистити від землі руками.

Після цього моркву і буряк потрібно розкласти в темному, але провітрюваному приміщенні на добу, а потім закладати на зберігання в льох. На зимівлю потрібно відбирати великі та щільні плоди, без ушкоджень або хвороб та не підгнилі. Дрібні овочі, криві та пошкоджені краще переробити або з'їсти якнайшвидше.

Часник може зберігатися свіжим і якісним до наступного врожаю. Він не ставатиме м'яким.

Але для цього потрібно дотримуватися правильних умов зберігання.

Зараз ви читаєте новину «Зберігатимуться довго: коли і як викопувати моркву та буряки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі