вівторок, 03 вересня 2024 01:56

В Одесі море засвітилось яскравою блакиттю

В Одесі море засвітилось яскравою блакиттю
Море в Одесі світиться вночі надзвичайно інтенсивним світло-блакитним сяйвом. Скріншот відео

Море в Одесі почало світитися яскраво-блакитними світлом. Унікальне видовище можна спостерігати вночі. Причиною цього чарівного явища є планктон, який має здатність до біолюмінесценції.

У мережі одесити публікують красиві і трохи містичні кадри, на яких зафільмовано море, що світиться яскраво-блакитним світлом при кожному поруху води.

Найчастіше це фантастично гарне явище можна спостерігати наприкінці літа – на початку осені. Воно відбувається завдяки мільйонам маленьких мікроорганізмів – планктону, що має здатність до біолюмінесценції, тобто здатність живих організмів світитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільша жива екосистема Землі опинилась на межі зникнення

У Чорному морі світіння води викликає планктонна водорість ноктилюка. Вона починає світитись при температурі води, вищій за +24.

Світіння немов спалахує при кожному фізичному впливові – пропливає човен, або котиться хвиля.

Зазвичай у Чорному морі таке світіння можна спостерігати вже з кінця серпня. Але цьогоріч воно виявилося набагато яскравіше, ніж зазвичай, і нині море в Одесі світиться вночі надзвичайно інтенсивним світло-блакитним сяйвом.

Побачити водорість ноктилюку можна лише під мікроскопом. Вона чимось схожа на листок латаття.

Ноктилюка зустрічається не лише в Чорному морі, а зараз вона розповсюджується все більше і більше. Вчені пов'язують це з глобальним потеплінням.

Глобальне потепління може спричинити кліматичні катаклізми в Україні.

Морська крига на полюсах тане з небувалою швидкістю. Коли почнуть танути материкові льодовики, рівень океану підніметься ще вище і під воду потраплятиме дедалі більше низинних територій материків. Найуразливішими є острови, але й південь України у зоні ризику.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі море засвітилось яскравою блакиттю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі