понеділок, 07 березня 2022 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

На ЧАЕС окупанти нехтують вимогами радіаційної безпеки - Денісова

На ЧАЕС окупанти нехтують вимогами радіаційної безпеки - Денісова
На захопленій ворогом ЧАЕС та у зоні відчуження російські окупанти порушують вимоги радіаційної безпеки. Фото: "РБК-Украина"

На захопленій ворогом Чорнобильській АЕС та у зоні відчуження російські окупанти порушують вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму.

Агресори безконтрольно пересуваються та перевозять військову техніку у зоні відчуження та за її межі. Контролювати стан ядерної та радіаційної безпеки об'єктів на ЧАЕС зараз неможливо. Це призводить до погіршення радіаційної обстановки на підприємстві, повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

"Станом на 6 березня на об'єкті "Укриття" вийшли з ладу декілька датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря, що призвело до неможливості здійснення контролю за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об'єкту", - зазначає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські літаки ведуть обстріли, прикриваючись ЧАЕС і ЗАЕС

Відсутність контролю за функціонуванням ЧАЕС ставить під загрозу міжнародну екологічну безпеку, додає Денісова.

"Відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду, який підписано як Україною, так і РФ, до військових злочинів віднесено умисний напад, коли відомо, що він стане причиною випадкової широкої, довгострокової та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, що не є співставними з очікуваною воєнною перевагою", - наголошує вона.

24 лютого, у перший день вторгнення, російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС у Київській області та взяли у заручники персонал. Військові пройшли територією зони відчуження на важкій техніці, піднявши шар забрудненого ґрунту та пилу, спровокували погіршення радіаційної обстановки і тепер зазнають впливу радіації.

Зараз ви читаєте новину «На ЧАЕС окупанти нехтують вимогами радіаційної безпеки - Денісова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі