субота, 19 листопада 2022 10:40

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ загострило риторику щодо російських окупантів на ЗАЕС

МАГАТЕ загострило риторику щодо російських окупантів на ЗАЕС
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що удари РФ демонструють ядерну небезпеку, а також ризики, з якими стикаються всі ядерні об'єкти України під час ​​війни. Фото: t.me/energoatom_ua

Військові аналітики відзначають різке загострення риторики Міжнародного агентства з атомної енергії щодо захоплення та експлуатації Росією Запорізької атомної електростанції в Енергодарі.

МАГАТЕ оголосило, що не визнає незаконну анексію окупованої росіянами території України, а також незаконне захоплення ЗАЕС, ідеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Рада управителів МАГАТЕ 17 листопада виступила із заявою, якою закликала РФ негайно відмовитися від своїх безпідставних претензій щодо власності на ЗАЕС. Від Росії вимагають також вивести військовий та інший персонал зі станції через серйозну стурбованість щодо цілісності ЗАЕС" – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МАГАТЕ висунули вимогу до Росії: про що йдеться

18 листопада МАГАТЕ оприлюднило заяву про те, що російські удари 17 листопада частково або повністю вимкнули електроенергію на Хмельницькій і Рівненській АЕС. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ці удари демонструють ризики, з якими стикаються всі ядерні об'єкти України, а також "потенційну ядерну небезпеку".

"Зміна риторики МАГАТЕ свідчить про те, що російський фізичний контроль та експлуатаційні повноваження над ЗАЕС викликають тривогу" – оцінили аналітики.

Російські окупанти захопили місто Енергодар, де розташована Запорізька АЕС, 4 березня. Це найбільша за розмірами атомна станція у Європі й третя у світі.

Терористи намагаються примусити персонал захопленої Запорізької атомної електростанції підписати контракти з фейковим підприємством, яким керує Росатом. Росіяни вдаються до тиску й маніпуляцій.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ загострило риторику щодо російських окупантів на ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі