пʼятниця, 18 листопада 2022 09:55

Спецтема: Війна Росії проти України

У МАГАТЕ висунули вимогу до Росії: про що йдеться

У МАГАТЕ висунули вимогу до Росії: про що йдеться
Російські окупанти захопили місто Енергодар, де розташована Запорізька АЕС, 4 березня. Фото: Енергоатом

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії вимагає від Росії вивести військових та інший російський персонал із Запорізької атомної електростанції.

Також у МАГАТЕ закликають відмовитися від "необґрунтованих претензій" на володіння станцією та припинити будь-які дії на українських ядерних обʼєктах. Резолюцію підтримали 17 листопада більшість членів ради, до якої входять 35 країн.

Також у ній йдеться про те, що агентство не виявило ознак незадекларованої ядерної діяльності чи матеріалів, повʼязаних із розробкою пристроїв для розсіювання радіації – так званих "брудних бомб" – в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Може вплинути на ядерну безпеку – Ґроссі стривожений ситуацією на ЗАЕС

У резолюції також висловлюється глибоке занепокоєння через тиск на український персонал Запорізької АЕС, а також неодноразові порушення зовнішнього енергопостачання внаслідок обстрілів.

Це вже третя резолюція МАГАТЕ, присвячена проблемі ядерної безпеки в Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ. Проти виступили Росія та Китай. Сім країн – Індія, Пакистан, Саудівська Аравія, Вʼєтнам, Південно-Африканська Республіка, Кенія та Намібія утрималися від голосування.

У постійному представництві країни-загарбниці при міжнародних організаціях у Відні назвали документ "непрофесійно складеним" – таким, що виходить за рамки мандата МАГАТЕ і "містить фактологічні помилки".

Російські окупанти захопили місто Енергодар, де розташована Запорізька АЕС, 4 березня. Це найбільша за розмірами атомна станція у Європі й третя у світі.

Терористи намагаються примусити персонал захопленої Запорізької атомної електростанції підписати контракти з фейковим підприємством, яким керує Росатом. Росіяни вдаються до тиску й маніпуляцій.

Зараз ви читаєте новину «У МАГАТЕ висунули вимогу до Росії: про що йдеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі