четвер, 06 червня 2024 07:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти намагаються знизити кількість відмов служити в армії РФ
3

Російські загарбники на тимчасово окупованих територіях Запорізької області активно розповсюджують так званий "посібник воєнного комісара".

За його допомогою окупанти намагаються мобілізувати до своєї армії якомога більше людей, та знизити кількість відмов від служби, повідомляє Центр національного спротиву.

"Відповідні матеріали загарбники роздають працівникам окремих департаментів окупаційної "адміністрації" у регіоні. Таким чином окупанти хочуть закрити мешканцям ТОТ можливість уникати служби в російській армії завдяки лазівці з так званою альтернативною громадянською службою", - зазначають у ЦНС.

Сам посібник розробила ще у 2021 році кафедра управління мобілізаційною роботою московської "загальновійськової академії ордена Жукова ЗС РФ". У ньому описані процедурні та юридичні питання, які можуть виникати під час призову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисячі дітей з України перевиховуватимуть у кремлівських таборах

Джерела ЦНС в окупаційній "адміністрації" одного з міст Запорізької області розповідають, що причиною такого розповсюдження "посібника" є низькі показники залучення людей до служби армії окупантів у регіоні.

"Серед вказівок загарбники наполегливо рекомендують звертати увагу на розділ 7 цього "посібника". Актуальність особливо гостра для загарбників, позаяк у росіян призов на військову службу триває з 25 квітня по 15 липня. На окупованих територіях України вже працюють створені інтервентами призовні комісії", - сказано в повідомленні.

Між тим окупаційна "влада" у Запорізькій області зіштовхується з низкою проблем. Молоді люди здебільшого намагаються уникнути служби у військових формуваннях російських загарбників. Якщо немає можливості переховуватися, молодь намагається скористатися можливістю альтернативної громадянської служби, що передбачено законодавством країни-агресорки.

Кількість заяв на проходження відповідної служби на окупованих територіях Запорізької області України значно вища за відсоток на території РФ.

"Тому загарбники і намагаються виправити ситуацію у такий спосіб, через настанови у цій книжці. У 7-му розділі "посібника" роз'яснюють, як за формальними ознаками відмовляти бажаючим проходити альтернативну громадянську службу. Така "просвітницька кампанія" в окупаційних "адміністраціях" свідчить про підготовку до майбутніх призовних кампаній, а також під час примусової мобілізації у фронтові підрозділи ЗС РФ", - звертають увагу експерти.

Понад 2,5 тис. дітей віком від 13 до 17 років із тимчасово окупованих територій України пройдуть військовий вишкіл у Волгоградській області РФ. У Росії ще влітку минулого року почали активно відкривати так звані військово-спортивні центри "Воїн". Там готують підлітків до подальшої участі у бойових діях.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти намагаються знизити кількість відмов служити в армії РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі