понеділок, 17 червня 2024 14:56

Спецтема: Війна Росії проти України

В Міненерго сказали, скільки часу знадобиться на повний перезапуск ЗАЕС

В Міненерго сказали, скільки часу знадобиться на повний перезапуск ЗАЕС
В Міненерго сказали, скільки часу знадобиться на повний перезапуск ЗАЕС. Фото: Міненерго

Для перезапуску всіх шести енергоблоків Запорізької атомної електростанції після повернення її з окупації знадобляться роки.

Ситуація на станції, на жаль, за три роки окупації тільки погіршується. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Це стосується насамперед деградації обладнання, це буде велика проблема. Друга проблема – у зв'язку з підривом Каховської дамби є питання, яким чином ми забезпечимо воду на станції, якщо теоретично ми її запустимо. По-третє вийшов термін експлуатації палива", – сказав він на засіданні комітету Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галущенко пояснив, що треба зробити із Запорізькою атомною станцією

Зараз станція в такому стані, що навіть один енергоблок буде складно запустити з технічного погляду.

"Умовно, якщо ми отримаємо станцію, скільки часу треба, щоб її привести в робочий стан і працювати шістьома блоками, оцінити дуже складно. Але, за сьогоднішніми оцінками, це не місяці. На жаль, це роки", – сказав він.

У проєкті підсумкової декларації Саміту миру, що проходить у Швейцарії, його учасники зазначають, що війна Росії проти України спричинила "масштабні людські страждання і руйнування".

Окрім того, у документі від 13 червня міститься заклик повернути Києву контроль над Запорізькою АЕС та доступ до українських морських портів.

Зараз ви читаєте новину «В Міненерго сказали, скільки часу знадобиться на повний перезапуск ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі