вівторок, 26 грудня 2006 17:18

Квартири подешевшали у трьох районах Києва

Автор: Дані: ”ГПУ”. Проаналізовано 500 приватних оголошень
  ЦІНИ НА ОДНОКІМНАТНІ КВАРТИРИ В КИЄВІ
ЦІНИ НА ОДНОКІМНАТНІ КВАРТИРИ В КИЄВІ

Наприкінці 2005-го київські квартири уперше за шість років втратили в ціні. Купували мало. Компанії-забудовники масово пропонували нове житло зі знижкою 10–15%. Це, мовляв, новорічний розпродаж. "Таким чином маскують обвал ринку", — пояснювали ріелтори. Повторення торішніх подій сподівались і цього року.

— У грудні ціни стабілізувалися, але не падають, — запевняє 48-річна Світлана Годердзішвілі, спеціаліст столичного агентства нерухомості "Ліста". — У жовтні на Заболотного та Глушкова (житловий масив Теремки. — "ГПУ") однокімнатні виставляли по 75 тисяч доларів, а в грудні вже по 90–95. Кількість укладених угод навіть збільшилася. Люди побоюються, що наступного року купівлю-продаж нерухомості оподатковуватимуть, тому квапляться залагодити справи до кінця року.

Жителям Теремків їхній район подобається. Чисто, тихо, ліс поряд, і транспорт працює нормально. Тому нове житло підшуковують у цьому ж районі. Новобудов тут обмаль. Тому однокімнатні помешкання й подорожчали на 12% за три місяці.

Помешкання площею 33–36 кв. м на вулиці Вербицького готові продати за 80 тисяч доларів

У грудні заявок на придбання житла надійшло на третину менше, повідомили в агенції "Планета Оболонь". Зростання уповільнилося — 0,8% щотижня. На початку місяця цей показник становив 1,2%.

Не змінюються ціни на Виноградарі, Воскресенці та Куренівці. А от однокімнатні на Харківському масиві значно подешевшали. У жовтні їх виставляли в середньому по $86 тис., а тепер помешкання площею 33–36 кв. м на вулиці Вербицького та Вірменській готові продати за $80 тис. Готельки-малометражки коштують $60–65 тис. Подешевшали й хрущовки на Солом"янці. Середня ціна на них — $86,5 тис. Це на $3,6 тис. менше, ніж два місяці тому. Однокімнатні на Лісовому подешевшали на $2,8 тис.

Із жовтня по грудень 2006 року однокімнатні квартири — найбільш ходові на ринку — подорожчали в середньому на 6,5%. Обвалу цін, який прогнозували місяць тому, не сталося.

— Будівельні компанії зняли з продажу нове житло, — пояснює виконавчий директор групи компаній "Планета Оболонь" Олексій Котенко, 27 років. — І покупці перекинулися на вторинний ринок. Пропозицій на ринку житла поменшало, тому й ціни зростають.

Наприклад, столичний холдинг "Київміськбуд" продає лише п"ятикімнатні квартири на Позняках — по $1364/кв. м загальною вартістю $203,2 тис. Улітку ж пропонували житло в десяти будинках. Помешкання на одну-дві кімнати на продаж виставлять навесні.

Із сімдесяти квартир у новому будинку заселені лише п"ять

Столичну нерухомість знову вигідно скуповувати на перепродаж.

— У нашому будинку на Верховинній, 35 сімдесят квартир, — каже 63-річний киянин Леонід Тарасенко. — Заселені лише п"ять.

Пусткою стоять і нові будинки на вул. Героїв Сталінграда. Корпорація "Столиця" встановила в них системи інтелектуального управління. Бажаючи прорекламувати себе, запросила на оглядини пресу. Почути відгуки мешканців журналістам не вдалося. "Поки що в будинку живуть тільки чотири родини, і вони всі на роботі", — сказали в експлуатаційній компанії. Шістнадцятиповерхівку здали півроку тому.

Порожніми стоять у новобудовах чи не половина квартир. Рано чи пізно їх доведеться продавати. У Києві комунальні платежі зросли утричі й утримувати кілька квартир буде важко.

Однокімнатні квартири по $90–120 тис. не по кишені ні киянам, ні приїжджим. До того ж таких грошей вистачить на скромний заміській будинок та легковик, щоб добиратися на роботу в Київ. Поки що ріелтори запевняють, що на початку 2007-го ціни зростатимуть не вище рівня інфляції — на 1–2% щомісяця, але не більше 20% за рік.

Як зростатимуть ціни на столичну нерухомість 2007 року

Ігор Однопозов, 41 рік,
віце-президент Спілки фахівців з нерухомого майна Києва:
— Гадаю, наступного року ціни зростуть на 18–20 відсотків. Шість років тому київська нерухомість була у п"ять разів дешевшою за московську. Тепер різниця в ціні скоротилась удвічі. У російській столиці ціни стоять. Київський ринок із затримкою в один-два роки повторює їхню динаміку.

Олексій Котенко, 27 років,
виконавчий директор групи компаній "Планета Оболонь":
— У січні–лютому наступного року ціни зростатимуть не вище показників інфляції. За 12 місяців, імовірно, київське житло подорожчає на 30 відсотків. На початку 2006 року ми прогнозували подорожчання житла на 20 відсотків. Насправді ж ціни зросли майже на 60.

Сергій Маврін, 41 рік,
голова Всеукраїнської спілки спеціалістів з нерухомості "Аксіома":
— 2007-го повторний продаж нерухомості ціною понад 100 тисяч доларів протягом календарного року оподатковуватимуть на рівні п"яти відсотків. Це трохи вгамує активність перекупників житла, відтак і ціни ростимуть повільніше, ніж 2006 року.

Зараз ви читаєте новину «Квартири подешевшали у трьох районах Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі