четвер, 24 серпня 2023 14:03

Спецтема: Війна Росії проти України

Прихильники Пригожина хочуть дійти до Москви
6

У Росії ППО збила літак, яким летів голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Це має зміцнити владу Володимира Путіна, який часто вбивав супротивників у різні екзотичні способи. Глава Кремля невипадково вибрав публічне насильство, щоб залякати всіх можливих прихильників Пригожина. Можливо, це спричинить помсту Путіну від тих, хто не хоче вмирати за загадкових обставин у Росії чи за її межами. Ось дещо з того, що писали про це у світових ЗМІ.

"Смерть Євгена Пригожина може зміцнити владу Путіна", The Economist, Велика Британія

Біл Бернс, директор ЦРУ, недавно розмірковував, яка доля може очікувати Пригожина, лідера найманців, який у червні підняв недовгий бунт у Росії. Путін "зазвичай вважає, що помста – страва, яку найкраще подавати холодною", - сказав він.

"На мій досвід, Путін - найбільший апостол розплати, тому буду здивований, якщо Пригожин уникне подальшої відплати", - сказав Бернс.

23 серпня, рівно через два місяці після заколоту, літак із Пригожином розбився.

Автор: East News
  Військовий злочинець Пригожин
Військовий злочинець Пригожин

За загальнодоступними даними, бізнес-джет Embraer Пригожина піднявся на висоту 9,1 км, а потім раптово впав у Тверській області під Москвою через 30 хвилин польоту. За даними російського авіаційного агентства та державних ЗМІ, усі десять осіб на борту загинули, а Пригожин був у списку пасажирів. Як пасажир також був Дмитро Уткін, високий діяч ПВК "Вагнера" і командир колони, що марширувала на Москву в червні.

Причина катастрофи наразі невідома. Очевидці повідомили, що перед інцидентом чули вибухи, що дало підставу припустити, що літак могли збити силами ППО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Високе джерело в українській розвідці повідомило, що кілька діячів у Росії були досить люті, щоби бажати смерті Пригожина. Зокрема, Сергій Шойгу, міністр оборони РФ, який цього літа часто ставав об'єктом гнівних відеозвернень Пригожина. Проте операція такого роду не могла бути проведена без санкції Путіна.

"Я точно не знаю, що сталося, але не здивований. У Росії мало що відбувається, за чим не стояв би Путін", - сказав Джо Байден.

У червневому інтерв'ю Буданов заявив, що ФСБ доручили вбити Пригожина

Бернс був єдиним начальником шпигунської мережі, який передбачав неприємності шляху Пригожина. У червневому інтерв'ю Кирило Буданов, керівник ГУР, заявив, що ФСБ доручили вбити бунтівника.

Примітно, що крах відбувся в день ширшої відплати. Раніше, 23 серпня, генерал Сергій Суровікін, який обіймав посаду командувача російських військ в Україні до пониження на посаді в січні, був усунений з посади командувача Повітряно-космічними силами Росії. Генерал Суровікін був тісно пов'язаний із Пригожиним і потрапив під підозру у сприянні заколоту. Повідомляють, що генерал під домашнім арештом.

Смерть Пригожина не вплине на лінію фронту в Україні

Смерть Пригожина не вплине на лінію фронту в Україні. Генерал Валерій Герасимов, начальник російського генштабу, на якого Пригожин регулярно нападав, "вніс певний порядок у військовий хаос минулого року", каже Джон Форман, британський військовий аташе у Москві до минулого року. Сили ПВК "Вагнера" було відкинуто після того, як вони очолили завоювання Бахмута у травні. За словами Формана, ударні війська "вагнерівців" не мали такого значення, коли Україна перейшла у наступ, а політично підозрілих солдатів у окопах відтоді стали менше вітати.

Вплив на африканські країни, де ПВК "Вагнер" був і залишався активним, більш невизначений. Повідомляється, що Пригожин був в Африці, намагаючись перешкодити ГРУ, російській військовій розвідці, витіснити його війська з континенту. "Вагнер" - не єдина найманська фірма на континенті, і африканських лідерів, які потребують м'язів, не особливо хвилюватиме, чи будуть російські війська підкорятися Пригожину чи іншому кремлівському функціонерові.

Автор: East News
  Місце катастрофи
Місце катастрофи

Найбільші коливання будуть усередині Росії. Якщо Пригожин убитий за наказом Путіна, це зміцнить імідж президента як мстивої авторитарної людини, яка бажає обійтися без процедур і закону. Вперше він привернув увагу російської громадськості пам'ятною обіцянкою "ловити чеченських повстанців у туалеті та вбивати їх там". У наступні роки його вороги зазнавали цілого ряду все більш екзотичних методів нападу та вбивств - від радіоактивних ізотопів, підкинутих у чай, до нервово-паралітичної речовини, розмазаних по дверних ручках чи трусах, призначених для залякування потенційних противників.

Однак ці методи також підірвали уявлення про те, що Росія - звичайна держава, викривши режим Путіна як мафіозне утворення, яке рухається за особистими примхами та кривавою помстою. Саме існування ПВК "Вагнера" - приватної армії, формально забороненої російським кримінальним кодексом, було ознакою недовіри Путіна до звичайних державних інститутів і його залежності від неформальних зв'язків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Смерть Пригожина може сприяти консолідації влади Путіна. Але це також може зміцнити міф про лідера ПВК "Вагнера" як правдивого патріота та дестабілізувати прихильників війни, відштовхнувши її послідовників.

Поки розгорталася драма, Путін виступав у Курську, вітаючи перемогу радянських військ над німцями 80 років тому.

"Смерть Пригожина віщує ще більш вражаюче насильство", The Atlantic, США

Колонка історика Енн Епплбаум

Росія Путіна давно стала країною загадкових смертей. У 1998 році, незабаром після того, як його призначили головою ФСБ, Галина Старовойтова, депутат парламенту, яка вірила в встановлення демократії в Росії, була застрелена в під'їзді свого будинку в Санкт-Петербурзі. У 2006 році Ганну Політковську, журналістку, яка забагато дізналася про чеченські війни, які Путін використав для свого просування до влади, спіткала та ж доля в під'їзді її багатоквартирного будинку в Москві. У 2015 році Бориса Нємцова, затятого критика Путіна, вбили за кілька кроків від Кремля. Інші критики теж ледь вижили. У 2020 році організатор єдиного по-справжньому національного антипутінського політичного руху Олексій Навальний важко захворів під час польоту з Томська до Москви після отруєння.

Автор: East News
  Падіння літака з Пригожиним
Падіння літака з Пригожиним

Усі ці жертви були формальними опонентами Путіна, людьми, які говорили чи писали проти клептократії, яку він збудував. З того часу, як Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, інший клас жертв, члени російської бізнес-еліти, які, можливо, були недостатньо лояльні або недостатньо зацікавлені у війні, теж почали вмирати за дивних обставин. За півтора роки, що минули з лютого 2022 року, двох керівників газової галузі знайшли мертвими з передсмертними записками. Трьох російських керівників вбили разом з дружинами і дітьми в результаті начебто самогубств. Інші випадали з вікон або зі сходів у Москві, Індії, на французькій Рів'єрі та у Вашингтоні.

Але навіть у дуже довгому списку людей, яких застрелили, повісили, отруїли або вони стали жертвами нещасних випадків із смертельним наслідком через те, що якимось чином заважали Путіну, Пригожин вирізнявся. Його приватний літак загадково впав у результаті вибуху. Схоже, удару ракети. Літак хтось збив, і цей хтось міг діяти лише за наказом Путіна.

Автор: East News
  Місце аварії літака з Пригожіним
Місце аварії літака з Пригожіним

Але Пригожин не був противником Путіна. Він допоміг створити Путіна. Він не був критиком путінської клептократії. Він створив ПВК "Вагнера", який підтримував диктаторів в Африці та на Близькому Сході, а також експлуатував алмазні копальні від імені Москви. Він також керував Агентством інтернет-досліджень, організацією, яка використовувала хакерство, витоки інформації та соцмережі, щоб допомогти обрати Дональда Трампа.

Пригожин теж не був противником нинішньої війни. Його люди та зеки, яких вони вербували, вели довгу та запеклу битву за Бахмут, здобувши єдину значну перемогу Росії в Україні цього року. Попутно у Пригожина почали виникати сумніви щодо того, як ведуть війну, і, можливо, про справжні мотиви деяких із тих, хто керує нею. В результаті, він наважився кинути виклик керівництву російської армії і, отже, російському президенту, здійснивши химерний марш до військового штабу Ростова-на-Дону, який практично не зустрів опору, а потім майже до самої Москви 60 днів тому.

Після бунту Пригожина Путіну потрібне видовище - публічне насильство. Подібно до того, що призводить до падіння літака невдовзі після зльоту. Воно має залякати будь-кого, хто таємно бажав перемоги Пригожина

Це ще одна загадкова смерть. Завдяки цій авіакатастрофі насильство на периферії Російської імперії тепер перемістилося в її серце. Правління Путіна завжди підтримувалося п'янкою комбінацією опортунізму, хабарництва і фасаду російського націоналізму, підкріпленого тонкою загрозою насильства. Після бунту Пригожина Путіну потрібне щось видовищніше - театральне, публічне насильство. Насильство, подібне до того, що призводить до падіння літака невдовзі після зльоту посеред сонячного дня. Насильство, яке має залякати будь-кого, хто таємно бажав перемоги Пригожина.

Можливо, незабаром йому знадобиться значно більше насильства. У російській еліті немає взаємної довіри, немає справжньої загальної ідеології, що виходить за межі особистого інтересу, і це не дивно. Безпеку Пригожина та його найманців мав гарантувати Олександр Лукашенко, диктатор Білорусі. Ця обіцянка, як і більшість обіцянок Путіна, виявилася порожньою. Усі, хто ще входить до найближчого оточення, вже наймають охоронців і, якщо можуть, відправляють сім'ї за кордон. Ті, хто може це собі дозволити, вже мають приватні армії. Всі, хто пов'язані з Пригожиним, тепер мають нові причини боятися за свою безпеку. Один із близьких до Пригожина генералів був відсторонений від командування. Його не бачили на публіці багато тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Багато жителів Москви знали Пригожина, працювали з ним і отримували вигоду від його бізнесу, військового та кримінального. Чи будуть вони пасивно чекати, доки насильство поглине їх? Чи втечуть? Раніше цього тижня були повідомлення, що війська ПВК "Вагнера" залишають свої недавно збудовані табори в Білорусі. Чи спробують вони завдати удару першими?

Автор: East News
  Квіти та значки біля офісу ПВК «Вагнер» у Петербурзі
Квіти та значки біля офісу ПВК «Вагнер» у Петербурзі

"Вбивство матиме катастрофічні наслідки. Люди, які віддали наказ, зовсім не розуміють настрої в армії та її морального духу. Нехай це буде для всіх уроком. Завжди потрібно йти до кінця", - попередила Grey Zone, група, пов'язана з "Вагнером", у Telegram.

Під "кінцем" автор має на увазі Москву. Пригожин не доїхав до Москви. Можливо, тепер це зробить хтось інший.

Після повідомлення про смерть Пригожина росіяни приносять квіти, нашивки і лампадки до колишнього офісу "Вагнера" у Санкт-Петербурзі. Біля будівлі повісили банер: "ПВК Вагнер. Ми разом", пишуть РосЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Прихильники Пригожина хочуть дійти до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі