понеділок, 08 квітня 2024 14:14

Про російських шпигунів на Заході на прикладі одного скандалу

Російські шпигунські скандали у Європі - це не просто про традиційну російську гібридну активність. Це й про вразливість безпекових систем на Заході, яка після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та більшої уваги західних урядів до проблеми виявила масштаби втручання.

Лише один шпигунський скандал, про який далі, є дуже показовим. Це тема Яна Марсалека, яка тягнеться ще з 2020-го. Він - колишній директор німецької компанії з відпрацювання платежів компанії Wirecard, громадянин Австрії, якого розшукує Німеччина через справу про шахрайство на 1.9 млрд євро.

Автор: eastnews.ua
  Фото Яна Марсалека біля стійки паспортного контролю у аеропорту Мюнхена
Фото Яна Марсалека біля стійки паспортного контролю у аеропорту Мюнхена

Історія тягнеться давно, але раз на декілька місяців з'являються нові деталі, які показують втягнення все більшої кількості людей до шпигунської мережі. От буквально днями Times написав про нові дані. Зокрема, про те, що цей самий Марсалек використовував скомпрометованих співробітників розвідки у Відні, щоб шпигувати за європейськими громадянами, а також вбивства, які скоювали російські кілери.

І це не все. Також повідомляється, що Марсалек отримав доступ до передового криптографічного обладнання уряду НАТО та переправляв до Москви вкрадені телефони високопоставлених австрійських держслужбовців.

Ці дані отримані на нових доказах британської розвідки, і містяться в ордері австрійської поліції на арешт колишнього співробітника австрійської поліції та розвідки Егісто Отта. Минулої пʼятниці його взяли під варту.

Раніше суд Лондона встановив, що Марсалек був у змові з п'ятьма громадянами Болгарії, які були заарештовані у Британії за підозрою у шпигунстві на Росію (мова йде про збір інформації в період з 30 серпня 2020 року по 8 лютого 2023 року). У рамках розслідування проти цих п'яти чоловік виявили участь і Марсалека.

Зокрема, "британські чиновники стверджували, що шпигунська мережа та Марсалек працювали задля того, щоби допомогти Росії реалізовувати зловмисні цілі, включаючи викрадення людей". Марсалек, як вважається, отримав від агентів спеціальне обладнання, щоб потім передавати інформацію про тих, хто телефонував, повідомляючи, зокрема, про їхнє місцезнаходження.

Також потім було встановлено, що Марсалек сховався в Москві, видаючи себе за православного священника.

Ці події виходять за межі особистої історії і стосуються загалом співпраці країн ЄС у сфері розвідки, і конкретно реформування австрійської служби BVT.

BVT, служба держбезпеки Австрії, за останні роки була фігуранткою низки політичних скандалів. Співробітників звинувачували в тому, що вони передавали конфіденційну інформацію політикам, після чого були обшуки. Також службі закидали те, що вона інфільтрована російськими спецслужбами. Але основний скандал був навколо залучення розвідки до скандалу з Wirecard.

У результаті австрійську розвідку виключили з операцій з обміну розвіданими ЄС. Ця виняткова процедура відбувалася поступово, аж до виключення з Бернського клубу (неформальної асоціації європейських спецслужб, в рамках якої вони обмінюються інформацією, наприклад, про ісламських бойовиків та ультраправі рухи).

Наразі все ще триває процес реорганізації розвідки, яка ще з 1 грудня 2021 року з BVT перейменована на DSN - Директорат державного захисту та розвідки. Але є компрометуюча спадщина BVT.

Той же Егісто Отт, який уже згадувався, був заарештований за звинуваченням у причетності до передачі конфіденційної інформації російським спецслужбам. І в рамках цього розслідування якраз і вивчалася історія з Марсалеком, якому агент міг нелегально надавати інформацію з баз даних BVT, де, можливо, була навіть формула "Новичка".

Автор: eastnews.ua
   Британська поліція працює на місці злочину, де росіяни застосували особливо небезпечну отруту проти Сергія Скрипаля і його доньки Юлії
Британська поліція працює на місці злочину, де росіяни застосували особливо небезпечну отруту проти Сергія Скрипаля і його доньки Юлії

До речі, тікати Марсалеку з Відня (на приватному літаку) після банкрутства компанії допоміг депутат від ультраправої партії Свобода (Марсалек сказав колегам, що летить на Філіппіни, щоб довести свою невинуватість, а насправді, як вважається, полетів до Москви через Мінськ. За даними Центру Досьє, він отримав російське громадянство і має як мінімум два окремі російські паспорти, також відомо, що він мав ще шість інших паспортів, включаючи дипломатичний паспорт Гренади).

Зараз ви читаєте новину «Про російських шпигунів на Заході на прикладі одного скандалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі