вівторок, 28 березня 2023 20:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Не Shahed єдиним – які дрони запускає країна-агресор
8

У ніч проти 28 березня росіяни атакували Україну 15 дронами Shahed-136. 14 із них знищили українські сили ППО, повідомив Генштаб ЗСУ. "Логіка росіян - терор, направлений на цивільну інфраструктуру. Він не спрацює", - заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. 12 дронів атакували столицю, де влучили в адміністративну будівлю. Три безпілотника – в Дніпро, де спричинили пожежу на підприємстві. На щастя, без жертв. Gazeta.ua розбиралась, які безпілотники використовує Російська Федерація у війні проти нас.

Американські компоненти в іранських Shahed

Росія використовує дрони іранського виробництва Shahed-136 з осені минулого року. Називає їх "Герань-2". Вони мать розмах крил близько 2,5 м. Їх важко виявити на радарі. Можуть нести 30-50 кг вибухівки, розвивати швидкість до 185 км/год і летіти до 2500 км. Тегеран заявляє, що перед війною поставив Росії "невелику кількість" цих безпілотників. Але США та ЄС звинуватили Іран у регулярному відправленні дронів в Росію, а ЄС увів за це санкції. Вони відносно дешеві - близько $20 тис. кожен. Про це пише ВВС.

Автор: Міноборони РФ
  Різні російські дрони
Різні російські дрони

Вперше Росія застосувала Shahed-136 13 вересня, завдавши ударів по військових об'єктах у Харківській області. З того часу росіяни не раз завдавали ударів ними по військових та цивільних об'єктах.

Офіцер української розвідки розповів, що іранські дрони Shahed-136 і Shahed-131 - "проста, але ефективна" зброя в російському арсеналі. За його словами, більшість компонентів для цих безпілотників - "іноземного виробництва". Зокрема, компоненти зі США та Китаю. Про це пише видання Newsweek.

Москва почала отримувати "регулярні поповнення" іранських дронів

У неділю британське міністерство оборони заявило, що з початку березня Росія, ймовірно, здійснила щонайменше 71 атаку дронами Shahed по Україні. Москва, ймовірно, почала отримувати "регулярні поповнення" дронів.

"Орлани", "Гранати" і "Форпости" - чим росіяни воюють на фронті

На полі бою українським військовим чи не найбільше дошкуляють російські безпілотники "Орлан-10".

На початку повномасштабного вторгнення російські війська мали кількаразову перевагу в кількості та якості БПЛА. Паритету не вдалося досягнути досі, але спільними зусиллями громадянського суспільства та держави відставання поступово скорочується, пише сайт "Заборона".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

"Російських БПЛА в повітрі більше, ніж наших, але ми потрошки виправляємо ситуацію. Фізично складно за короткий строк наздогнати того, хто вже багато років іде цією дорогою", - розповідає глава ГО "Аеророзвідка" Вадим Юник.

Російські підрозділи мають БПЛА "Застава", "Наводчик-2", "Леер", "Форпост" та "Орлан-10". Відомо про існування центру підготовки їх операторів у селі Єгор'євське Московської області.

Автор: Wikimedia
  Російський «Орлан-10»
Російський «Орлан-10»

"Орлан-10" - дрон, який почали експлуатувати ще 2013 року. За цей час він пройшов кілька модифікацій. "Орлани" - головна зброя такого типу в росіян у війні проти України, і їх дуже багато.

Розмах їх крила - 3,1 м. Маса - 12,5 кг. Може нести до 5,5 кг вибухівки. Спосіб старту - зі спеціальної катапульти. Спосіб посадки - парашут. Розвивають швидкість до 150 км/год. Максимальна дальність польоту - до 120 км.

"Орлан-10" - це "очі" російської артилерії. Вони інтегровані з важкими САУ "Мста-С" й можуть корегувати їхній вогонь в реальному часі

Фактично, це "очі" російської артилерії. "Орлани" інтегровані з важкими САУ "Мста-С" й можуть корегувати їхній вогонь в реальному часі, пише ВВС. Вони ж здійснюють лазерну підсвітку для російських керованих снарядів "Краснополь". Особливість "Орланів" в тому, що для їхнього виробництва використовують порівняно дешеві компоненти, та цивільну оптику. Наприклад фотоапарати Canon EOS 5D Mark II. Це дозволило суттєво здешевити виробництво.

Як наслідок, росіяни змогли випустити значну кількість цих дронів. За різними оцінками, до лютого 2022 року в російській армії їх було від півтори до кількох тисяч. Це дозволило масового використовувати їх у війні проти України ще з 2014 року. Українські військові не раз казали, що "Орлани" постійно "висять" над позиціями ЗСУ, і це створює серйозні проблеми, дозволяє противнику вести ефективну артилерійську розвідку. Проблему в українській армії почали вирішувати за допомогою зенітно-ракетних комплексів, отриманих від Заходу - Starstreak, Martlet та Mistral, які здатні збивати такі не надто великі цілі. Так само періодично вдається "приземлити" "Орлани" за допомогою засобів РЕБ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Комплекс "Наводчик-2" охоплює одразу чотири російські дрони ближнього, малого, середнього і дальнього радіуса дії. Називають їх "Гранат". Максимальна тривалість польоту коливається від 60 хв у найменшого дрона до 6 год у найбільшого. Радіус застосування - від 10 до 100 км.

Автор: mil.in.ua
  БПЛА «Гранат-4»
БПЛА «Гранат-4»

"Форпост" - ізраїльський тактично-розвідувальний дрон від IAI Searcher, який міноборони РФ закупило 2010 року. "Форпост" збирають у Росії з використанням ізраїльських комплектів. У 2019-му в РФ заявили про створення нової модифікації "Форпост-Р", який начебто складають виключно з російських деталей. Цей тип теж активно застосовують у війні проти України.

Спочатку росіяни застосовували "Форпости" лише як розвідників. Але з 2021 року в російській армії повідомили про успішне "озброєння" цих БПЛА та застосування як ударних дронів. "Форпости" можуть нести по дві керовані ракети або дві авіаційні бомби вагою до 100 кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде стрімка та рішуча контратака" - Олександр Мусієнко про озброєння та наступ ЗСУ

Дрон "Оріон" - здійснює розвідку й повітряне патрулювання на відстанях до 250 км з можливістю завдати ракетного чи бомбового удару. Ці російські безпілотники мають більший ударний потенціал, порівняно з "Форпостами" й можуть нести досить потужні авіаційні бомби КАБ-50, ФАБ-50 чи авіаційні керовані ракети Х-50. Росія почала використовувати "Оріони" з перших днів війни в Україні.

"Застава" - ще одна колаборація російського міноборони з Ізраїлем. Дрон виготовляють за ліцензією ізраїльської фірми IAI за аналогом БПЛА Bird-Eye 400. Максимальна тривалість польоту - 1 год, дальність - до 10 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ" - експосол США Джон Гербст

Дрон "Елерон-3" - російська розробка, яка може вести спостереження на відстані до 25 км з висот до 3 км із зарядом акумулятора, якого вистачає на 1,5 год.

"Тахіон" - інший російський безпілотник, який використовують для тих же цілей ближньої розвідки. Це "летюче крило", що може підійматися на висоту до 4 км й протягом 2 год вести розвідку в радіусі 40 км від місця запуску. І "Застави", і "Елерони", і "Тахіони" українські військові періодично "землили" на Донбасі ще до початку повномасштабного вторгнення. Із приходом великої війни кількість втрачених росіянами дронів ближнього радіуса дії зросла в рази.

В "Орлані-10" деталі зі щонайменше п'яти країн. У цьому дроні 2022 року знайшли сучасну тепловізійну матрицю французького виробника Lynred та інші деталі зі США та Європи, альтернативи яким у РФ немає

Західні компоненти в російських дронах

Більшість безпілотників, що є в російській армії мають іноземні комплектуючі, які Росії вдавалося закупляти всупереч санкціям, пише "Укрінформ". В "Орлані-10" взагалі деталі зі щонайменше п'яти країн. Більше того, в цьому дроні 2022 року знайшли сучасну тепловізійну матрицю французького виробника Lynred та інші деталі зі США та Європи, альтернативи яким у РФ немає.

Фахівці, що ведуть блог на нідерландському сайті оборонної аналітики та дослідження військових дій Oryx Стейн Мітцер та Йост Оліманс переконані, що майбутнє перспективних безпілотників армії РФ - сумнівне через хронічну нестачу фінансування і відсутність доступу до ключових технологій, й що Росія помітно відстає в сфері безпілотної авіаційної техніки від США, Туреччини та Китаю.

Фахівці інформаційно-консалтингової компанії Defense Express підтверджують, що "прогрес Росії у розробці та серійному виготовленні безпілотників суттєво обмежений з огляду на необхідність отримання технологічних складових та компонентів, які підпадають під експортні обмеження". Втім, це не означає, що такі поставки до Росії не відбуваються через треті країни.

"Бачимо постійну деградацію російських дронів"

"За понад рік війни ми відчули і змогли побачити як в дронах, що виробляються на Московії, відбулася певна технологічна деградація, – розповів Gazeta.ua співзасновник компанії Drone.UA Валерій Яковенко. - З перших днів українські військові бачили масові запуски "Орланів" і навіть БПЛА користувацького сегменту проти українських військових та цивільного населення. Ситуація почала змінюватись у квітні-травні минулого року. У цей час наші захисники почали масово знищувати дрони окупантів. Їх дефіцит став помітним. Після всі наступні підбиті їхні беспілотники ставали все гіршими щодо комплектації та деталей. Це свідчило про їхні проблеми з комплектуючими, з котрих збирають дрони і несистемністю ланцюжків постачання. Кульмінацією проблем з виготовленням будь-чого високотехнологічного на Московії стали постачання іранських дронів. Це свідчить про неможливість у РФ виготовляти власні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

"Проте обладнання для терору в росіян досі є, – продовжує експерт. - Їхні дрони продовжують з'являтися і завдання оборонної спільноти України постійно шукати джерела можливого постачання підсанкційних технологій у країну-спонсора тероризму. За рік війни ми побачили зсув технологій з військового на користувацький сегмент. Замість надійних компонентів все частіше Росія використовує технології, призначені для хобі чи авіамоделізму".

У користувацьких сегментах обладнання для російських дронів постачається майже необмежено через Білорусь та країни Близького сходу

"У користувацьких сегментах обладнання постачається майже необмежено через Білорусь та торгові зв'язки з країнами Близького сходу, – веде далі експерт. - Деякі міжнародні компанії, особливо засновані росіянами чи підконтрольні їм, навіть оголосивши про вихід з ринку Московії, майже не обмежують постачання обладнання в РФ через інші країни. Проте абсолютна більшість компаній цивілізованого світу дуже обережно ставиться до можливих порушень санкцій, і навіть маючи великі перспективні доходів не ризикують втрачати кошти з глобальних ринків".

"Санкції працюють, але це не відбувається автоматично чи безконтрольно. Потрібна підтримка міжнародної спільноти, інженерів, спеціалістів з зовнішньоекономічних комунікацій для висвітлення кожного факту постачання підсанкційного обладнання до РФ. Тероризм слід зупинити не лише на фізичному полі бою в Україні. Робота українських дипломатів є надважливою і маємо долучатись до роботи з міжнародними провідними гравцями на ринку високих технологій, щоб унеможливити роботу компаній, які підтримують тероризм", - каже Валерій Яковенко.

Іран в обмін на свої безпілотники отримує від Росії кіберзброю. Йдеться зокрема засоби для цифрового спостереження. Співпраця між Москвою й Тегераном активізувалась після того, як Іран погодився давати росіянам ракети малої дальності й танкові та артилерійські снаряди.

Зараз ви читаєте новину «Не Shahed єдиним – які дрони запускає країна-агресор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі