вівторок, 09 березня 2010 19:06

"Малий бізнес перетвориться на заробітчанство"

  Алла Алексенцева: ”Новий закон позбавить підприємця можливості брати на роботу людей погодинно та за договором”
Алла Алексенцева: ”Новий закон позбавить підприємця можливості брати на роботу людей погодинно та за договором”

У Верховній Раді зареєстрували законопроект "Про спрощену систему оподаткування обліку та звітності суб"єктів малого підприємництва". Координатор ради об"єднання приватних підприємців Алла Алексенцева, 48 років, уважає, що ухвалення цього документа матиме негативні наслідки для малого бізнесу.

Чим новий закон ускладнить діяльність підприємців?

— Розробники законопроекту пропонують скасувати фіксований податок, утричі збільшити ставки єдиного податку, прив"язати його до мінімальної зарплатні та виручки. Підприємці тепер вестимуть повний облік фінансових операцій у хронологічному порядку. Вважаю, через це люди, які створили для себе робочі місця і є внутрішніми інвесторами в економіку країни, тепер підуть у тінь.

Економічна криза в Україні пройшлася переважно по банківській системі й ударила по підприємцях, які понабирали кредитів. Держава не стала третейським суддею для фінустанов і підприємців, як це сталося, скажімо, в Казахстані. У нас вона просто умила руки. 40 відсотків малого бізнесу пішло в тінь. А ті, що залишилися і зберегли робочі місця, зарплати виплачують у конвертах.

Сорок відсотків малого бізнесу пішло в тінь

Новий закон позбавить підприємця можливості брати на роботу людей погодинно та за договором. Від цього малий бізнес перетвориться на заробітчанство у рідній країні — людям залишиться тільки заробляти на прожиття і податки. Обсяги торгівлі скоротилися наполовину, вантажних перевезень — на 70 відсотків. У відчаї багато хто з підприємців планує переводити квартири з-під бізнесу в житловий фонд, сподіваючись заробляти на оренді. Хай би урядовці постояли у 20-градусний мороз біля якоїсь продавщиці на ринку і побачили, як це — вести звітність у хронологічному порядку.

Чи є у законопроекті позитивні моменти?

— Позитивом можу назвати збільшення обсягів фінансової виручки та постійно чинне свідоцтво. Досі на продовження діяльності підприємець мав щороку писати заяву.

А якою мала би бути ставка єдиного податку?

— Реальною до сплати, щоби підприємці могли вивести з категорії "зайців" своїх найманих працівників. До прикладу, у Вінниці 2001-го діяли диференційовані та знижені ставки за єдиним та фіксованим податками — від 50 до 80 відсотків. Від цього надходження до бюджету збільшилися на 3,5 мільйона гривень, а контингент платників податків зріс у 2,5 раза. Державна податкова адміністрація тривалий час ставила  Вінницю за приклад іншим регіонам.

Зараз ви читаєте новину «"Малий бізнес перетвориться на заробітчанство"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути