вівторок, 31 січня 2023 14:10

Закон про олігархів: в уряді сказали, що змінилося за два роки після підписання

Закон про олігархів: в уряді сказали, що змінилося за два роки після підписання
Олігархи Ігор Коломойський і Рінат Ахметов. Фото: Соня Кошкіна

Закон про деолігархізацію вже частково виконав свою роль.

Венеційській комісії надали всю інформацію про законодавчі акти, які розробили для впровадження закону. Про це сказала віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв'ю ZN.UA.

"Очевидні кілька речей. По-перше, певною мірою закон свою роль частково виконав. Деякі найбільш відомі особи вийшли з медійного бізнесу або публічно заявили, що вони не підтримують жодних політичних партій", – сказала урядовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобіював інтереси компанії Коломойського: колишньому топ-посадовцю дали три роки тюрми

По-друге, за словами Стефанішиної, вся підзаконна база вже готова для того, аби імплементувати закон.

Влада готова також ухвалити кілька принципових позицій комісії, які тягнуть за собою зміни до законодавства. Сказала, що в цьому питанні "немає жодних підводних каменів".

"По-третє, ситуація дуже змінилася з часу ухвалення закону, що, нагадаю, було до повномасштабного вторгнення Росії. У нас війна, і, очевидно, що питання створення реєстру олігархів не може бути пріоритетним. Ми боремося на полі бою, боремося також за те, аби утримати керованість держави – фінансову, економічну. І я бачу розуміння цього з боку Єврокомісії", – заявила віцепрем'єрка.

Венеціанська комісія – дорадчий орган Ради Європи, котрий надає висновки про відповідність проєктів законодавчих актів європейським стандартам.

Одна із семи рекомендацій Єврокомісії, які Україна має виконати для початку переговорів про вступ до ЄС, є боротьба з олігархами, зокрема імплементації антиолігархічного закону, пише ЗМІ.

"Ми ще влітку комунікували з Венеційською комісією, все проговорили. Ми досягли спільного розуміння з ВК, що оцінка охопить як закон, так і його імплементацію. Надали Комісії всю інформацію про законодавчі акти, які розробили – як ми бачимо впровадження закону. І я сподіваюся, що оцінка Комісії буде комплексною", – сказала Стефанішина.

У 2021 році Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархів. Перед цим президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.

Торік у липні олігарх Рінат Ахметов заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії телеканалам олігарха.

Зараз ви читаєте новину «Закон про олігархів: в уряді сказали, що змінилося за два роки після підписання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі