пʼятниця, 09 грудня 2022 23:55

ЗАЕС та інші: у МАГАТЕ відзвітували про стан ядерних об'єктів в Україні

ЗАЕС та інші: у МАГАТЕ відзвітували про стан ядерних об'єктів в Україні
МАГАТЕ працює над забезпеченням безпеки ядерних об'єктів України. Фото: gettyimages.com

Міжнародне агентство з ядерної енергетики (МАГАТЕ) продовжує контролювати стан українських атомних об'єктів. Моніторингова місія МАГАТЕ, зокрема, провела перевірку ядерної безпеки на Хмельницькій та Рівненській АЕС, а також продовжує стежити за ситуацією на Запорізькій АЕС.

Основне завдання місії - запобігання небезпеці ядерної аварії в умовах російського вторгнення в Україну, повідомляється у звіті МАГАТЕ.

Згідно з даними звіту, на ЗАЕС ситуація залишається нестабільною, потенційно небезпечною, попри всі зусилля МАГАТЕ, в тому числі пропозицію встановити навколо станції зону ядерної безпеки. ЗАЕС все ще отримує живлення ззовні по єдиній зовнішній лінії електропередачі на 750 кВ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кинули "на підвал", побили, а потім викрали: росіяни знущаються з працівників ЗАЕС

На станцію прибула ще одна група експертів МАГАТЕ, яка замінила попередню. Це вже четверта місія МАГАТЕ на ЗАЕС.

"Ми просуваємося в наших консультаціях з Україною і Росією, і я сподіваюся, що зона буде узгоджена і введена в дію найближчим часом" - заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Також він зазначив, що МАГАТЕ працює над зниженням ризиків ядерної аварії на інших українських атомних електростанціях. Зокрема, експерти вивчили ситуацію з ядерною безпекою на Хмельницькій та Рівненській АЕС - обидві станції не зазнали фізичного збитку через війну, але зазнали проблем з електроенергією через російські терористичні акти проти української енергоструктури.

Російські окупанти готують чергові провокації на Запорізькій АЕС. Так, на територію захопленої атомної електростанції 7 грудня росіяни ввезли кілька реактивних систем залпового вогню "Град".

Щоб не допустити ядерної аварії в Україні, Сполучені Штати Америки вважають за необхідне забезпечити безперебійне електропостачання атомних станцій країни.

Зараз ви читаєте новину «ЗАЕС та інші: у МАГАТЕ відзвітували про стан ядерних об'єктів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі