понеділок, 18 липня 2022 23:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Всі питання вирішуються трьома людьми в кабінеті" – політолог пояснив відсторонення Баканова та Венедіктової

"Всі питання вирішуються трьома людьми в кабінеті" – політолог пояснив відсторонення Баканова та Венедіктової
Велика "чистка" влади може початися у будь-який момент, говорить Олексій Голобуцький. Фото: "Слово і діло"

Відсторонення голови СБУ Івана Баканова та генпрокурорки Ірини Венедіктової не похитнуть ситуацію у державі. Але можуть покласти за собою наступні звільнення. Найперший у черзі – голова уряду Денис Шмигаль. Про в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Голобуцький.

"Ці відсторонення сталися, тому що накипіло. Зрозуміло, що Єрмак не контролював друга дитинства президента Зеленського Баканова, і Венедіктову також. Хотів поставити своїх контрольованих людей. Зеленський такого повного контролю голови свого Офісу не хотів. Але стався такий компроміс компромату і фактів того, що відбулося за останні п'ять місяців. Особливо, питань щодо зради. Чому саме такий формат – тому що нікого призначити. Якщо ти йдеш на відставку, то одразу маєш дати список кандидатур. А зараз їх немає. І немає гарантій, що Верховна Рада за них проголосує. Тому відсторонення – це шлях підвісити їх обох", – говорить Голобуцький.

Велика "чистка" влади може початися у будь-який момент, у тому ж Кабміні, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Суд грає на боці ворога, але потрібен Офісу президента" – чому другий рік не можуть ліквідувати ОАСК

"Але уряд останні п'ять місяців має допоміжну роль. Все вирішується в Офісі президента. Є особи, які займаються тим, щоб показувати непрофесійність Шмигаля і очолити уряд. Щоб зайняти його місце. Зі Шмигалем має піти весь уряд у відставку. Це питання серйозне – треба мати кандидатури, щоб одразу призначити їх. Можуть бути і точкові звільнення. Але зараз функціонал міністрів дуже звужений війною", – каже Голобуцький.

Ніхто не скаже, що все було ідеально в СБУ та Офісі генпрокурора, додає політолог.

"Тому нічого страшного через ці відставки не трапиться. Влада і так монополізована Єрмаком. Всі питання вирішуються буквально трьома людьми в одному кабінеті. Генштаб вирішує питання військові. Тому ситуацію в країні такі зміни не похитнуть", – пояснює Голобуцький.

17 липня Володимир Зеленський відсторонив голову Служби безпеки України Івана Баканова та генпрокурорку Ірину Венедіктову. Їх звинуватили в тому, що у їхніх відомствах занадто часто фіксують випадки державної зради та колабораціонізму.

Виконання обов'язків генпрокурора Зеленський поклав на Олексія Симоненка. Симоненко відомий тим, що гуляв на дні народження заступника керівника Офісу президента Олега Татарова, проти якого Національне антикорупційне бюро порушило кримінальну справу щодо передачі хабаря.

18 липня Зеленський вніс постанову на звільнення Баканова. Зараз обов'язки голови СБУ виконує Василь Малюк.

Зараз ви читаєте новину «"Всі питання вирішуються трьома людьми в кабінеті" – політолог пояснив відсторонення Баканова та Венедіктової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі