понеділок, 01 липня 2013 16:23

Влада і надалі проштовхуватиме ідею із санаційним банком - нардеп

Влада і надалі проштовхуватиме ідею із санаційним банком - нардеп
Фото: 1tv.com.ua

У парламенті зареєстрований черговий законопроект щодо створення санаційного банку. Проект закону №2430а 26 червня зареєстрував народний депутат від Партії регіонів Андрій Пінчук.

Зазначимо, що на законопроекті щодо санаційного банку наполягає влада. Саме він став одним із головним документів, ухвалених на так званому виїзному засіданні більшості у березні. Згодом вже у сесійній залі за цей законопроект у другому читанні голосували кілька разів, однак його було провалено.

Народний депутат від ВО "Свобода", перший заступник Голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олексій Кайда у коментарі Gazeta.ua зауважив, що новий законопроект "регіонала" у профільному комітеті ще не розглядався. Однак, він переконаний, що влада і надалі проштовхуватиме ідею зі створення санаційної установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов: НБУ залишиться кишеньковим банком АП

"Ми виступаємо категорично проти подібної ідеї. Адже суть в тому, як саме має працювати цей санаційний банк, - зауважив "свободівець". - Всі безнадійні активи мають перекидатися на цей санаційний банк, і, головне, без експортної оцінки. Тобто, актив може коштувати близько мільйона, а до санаційного банку він поступає за сто тисяч і продається потрібним людям. А ті "потрібні люди" його через деякий час перепродають за той же мільйон. Виходить, чистий навар".

За словами нардепа, практика створення санаційних установ у Європі вкрай негативна.

"Перш за все, створення такої установи вдарить по платникам податків. Бо, по суті, з їхньої кишені будуть виплачуватися виплати цих безнадійних активів", - пояснив Кайда.

Він також нагадав, що такий законопроект було проголосовано на "виїзному" засіданні більшості, але потім деякі депутати від цієї більшості його не підтримали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада дійшла до межі. Далі або диктатура, або треба міняти соліста"

"Половина із законопроетків, які були ухвалені на виїзному засіданні, фракція ВО "Свобода" підтримала б. Вони потрібні. Ми не ставимо питання того, хто вносить законопроект: чи то уряд, чи опозиційні депутати. "Свобода" розглядає будь-який законопроект з точки зору його доцільності і позитиви для народу і держави загалом. На відміну від провладних фракцій. Натомість ми проти санаційного банку, бо це б'є по кишені простих людей", - пояснив нардеп.

Водночас, він не виключає, що влада і надалі намагатиметься просунути цю ініціативу, незважаючи ні на що.

"Ми бачимо з яким "натхненням", з якою наполегливістю просовується законопроекти про санаційний банк, законопроекти, які стосуються вексельної системи та фінансування "Мінздоху" (Міністерство доходів і зборів України. - ред.). Тобто, вони будуть активно пропихувати їх і надалі", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим українська корупція відрізняється від європейської?

Кайда додав: "Позаминулого тижня у сесійній залі були присутні Сергій Арбузов та Олександр Клименко саме під час розгляду потрібних їм законопроектів. І провладна ж фракція сама і провалила їх ухвалення. Це свідчить про їхні внутрішні розбіжності в поглядах і на закони, і на розвиток держави загалом. Тому влада буде різними шляхами намагатися просунути ці ініціативи. Не виключаю, що буде і підкуп депутатів, у першу чергу, своїх же. Бо є групка олігархів, які під себе створюють законопроекти, щоби збагатитися за рахунок українців і державного бюджету. Вони не будуть гребувати нічим, аби тільки вирвати для себе, коханих, потрібні закони".

Зараз ви читаєте новину «Влада і надалі проштовхуватиме ідею із санаційним банком - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі