четвер, 16 квітня 2009 16:21

Ющенко визнав, що без МВФ Україна загнеться

Ющенко визнав, що без МВФ Україна загнеться
Президент Віктор Ющенко відзначає позитивну динаміку поновлення ділової активності, однак наголошує, що уряд має зробити усе необхідне для відновлення співпраці з МВФ.

"Переконаний, що уряд повинен зробити усе необхідне, щоб реалізувати той пакет змін, реформ, який необхідний для відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом", - наголосив він в інтерв"ю британському журналу "The Economist" у четвер.

Президент підкреслив, що співпраця з МВФ, Світовим банком, європейськими банками – "це альфа і омега того, що ми називаємо український стабілізаційний план".

Ющенко відзначив, що "претензії, які кілька місяців тому були сформульовані МВФ" до української сторони, стосувалися, зокрема, раціоналізації держбюджету на 2009 рік.

"Зараз я можу говорити про бюджет, який більш-менш може задовольняти реальний соціальний сектор", - зауважив президент, повідомляє його прес-служба.

Оцінюючи нинішній стан економіки країни та ефективність антикризових дій влади, глава держави зазначив, що вже є перші позитивні результати.

"Не дивлячись на те, що перший квартал цього року показує ще досить глибоку тенденцію скорочення обсягів і виробництва, і товарообігу, і торгівлі, і перевезень, але якщо взяти останні півтора місяці, ми маємо позитивну динаміку поновлення ділової активності. Березень місяць відсотків на десять виглядає краще за лютий", - сказав він.

"Відчуття таке, що ми вже торкнулися дна і що тепер галузеві та секторальні динаміки будуть вже позитивними", - додав Ющенко.

Президент також відповів на низку запитань стосовно заходів, які необхідно здійснити Україні для подолання кризових явищ в економіці, банківському секторі, зовнішньополітичного курсу нашої держави.

Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. доларів США для зміцнення довіри у фінансовому секторі і допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна одержала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.

У січні 2009 року в Україні працювала місія МВФ, котра мала ухвалити рішення про надання чи ненадання Україні другого траншу.

Тим часом у лютому голова місії МВФ Джейла Пазарбазіолу повідомила, що МВФ планує повернутися до перегляду угоди stand-by між МВФ і Україною, а відповідно, до питання про надання другого траншу кредиту.

7 квітня представництво МВФ в Україні поінформувало, що місія Міжнародного валютного фонду почне працювати в Україні у четвер, 9 квітня.

За матеріалами: Офіційний сайт Президента, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко визнав, що без МВФ Україна загнеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі