вівторок, 14 квітня 2009 10:01

Україна, щоб отримати кредит, перепише меморандум із МВФ

Україна, щоб отримати кредит, перепише меморандум із МВФ
Україна перепише меморандум із Міжнародним валютним фондом, який був підписаний між сторонами в листопаді 2008 року й окреслював умови виділення Україні кредиту в 16,5 мільярда доларів.

Домовленість про зміну меморандуму була досягнута в понеділок на нараді, яку президент Віктор Ющенко провів із прем"єр-міністром, спікером і представниками місії МВФ в Україні.

У новому варіанті меморандуму українська влада частково продублює вимоги щодо збалансування бюджетів НАК "Нафтогаз України" і Пенсійного фонду. Ці законопроекти, разом із антикризовим пакетом, будуть внесені на розгляд у Верховну Раду вже у вівторок, 14 квітня.

Крім цього, документ буде містити новий, чітко прописаний механізм рекапіталізації банків. Чинний порядок викликав нарікання у Валютного фонду. Нова ж процедура має бути розроблена Кабміном і Нацбанком у ході консультацій із МВФ.

Як повідомив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, зараз у розпорядженні адміністрації президента знаходиться попередній варіант нового меморандуму. Остаточний текст буде складено і погоджено протягом найближчих 3-5 днів.

Шлапак припускає, що в результаті підписання нового меморандуму вирішення питання про другий транш може відбутися вже в десятих числах травня.

Крім того, у секретаріаті президента не виключають, що МВФ може розглянути можливість надання одразу 2 і 3 траншів, за що раніше висловлювалася прем"єр Юлія Тимошенко.

Між тим, питання продовження програми МВФ stand-by з надання кредиту в 16,5 мільярда доларів усе ще під погрозою зриву.

"Ми досить суттєво просунулися вперед в наших дискусіях", - заявила в понеділок голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу.

Водночас вона відзначила, що багато в чому рішення Фонду буде залежати від голосування у Верховній Раді у вівторок, 14 квітня. На порядку денному українського парламенту на цей день – антикризові заходи уряду.

Представник опозиції Микола Азаров уже заявив, що Партія регіонів не стане голосувати за антикризові законопроекти, якщо там не будуть враховані її вимоги.

Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в об"ємі 16,43 млрд. доларів США для зміцнення довіри у фінансовому секторі і допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна отримала перший транш кредиту у розмірі 4,5 млрд. доларів.

У січні 2009 року в Україні працювала місія МВФ, яка повинна була ухвалити рішення про надання або ненадання Україні другого транша.

Тим часом, у лютому глава місії МВФ Джейла Пазарбазіолу повідомила, що МВФ планує повернутися до перегляду угоди stand-by між МВФ і Україною, а відповідно, до питання про надання другого транша кредиту.

За матеріалами: Дело, Українська правда, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Україна, щоб отримати кредит, перепише меморандум із МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі