вівторок, 12 лютого 2013 11:17

Україні буде складно привернути до себе увагу Обами - екс-посол

Україні буде складно привернути до себе увагу Обами - екс-посол
Стівен Пайфер Фото: ipress.ua

Екс-посол США Стівен Пайфер вважає, що загроза вступу Києва до Митного союзу не змусить Захід закрити очі на політичні репресії й корупцію в Україні.

"Мені здається, що оточення Януковича переоцінює важливість України для Заходу, - заявив він в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ". - Можливо, ми на Заході ненавмисно зміцнили їх у цьому переконанні. Але мені видається сумнівним, щоб Захід відійшов від своїх цінностей заради того, щоб прийняти відступаючу від демократичних стандартів Україну. Загроза проросійського розвороту, можливо, набула б ефекту в 1990-х, коли Захід і Росія перетягували Україну на геополітичному канаті. Але мені не здається, що президент Обама разом із багатьма лідерами ЄС мислить такими категоріями. І подібна загроза не злякає Захід настільки, щоб відмовитися від своїх цінностей".

"Більше того, невже президент Янукович готовий настільки повернутися вбік Росії, щоб поставити під сумнів український суверенітет? Подібна погроза виглядає пустишкою", - сказав колишній посол США в Україні.

Пайфер зазначив, що у 2010 році видавалося, що вибори президента були "відносно вільні й чесні", і влада США була готова до співпраці з обраним Віктором Януковичем.

"На жаль, останні три роки показали стабільний регрес у питаннях демократії в Україні: тиск на ЗМІ, не відповідні до стандартів ОБСЄ місцеві вибори й парламентські вибори-2012, виборче правосуддя для чиновників колишнього уряду. Усе це, поряд із враженням про те, що корупція збільшилася, заплямувало репутацію Януковича на Заході", - констатував екс-посол.

На його думку, "влада США й американці досі хочуть бачити Україну в якості сучасної європейської демократії з міцною ринковою економікою, однак регрес у демократії, який спостерігається останні три роки, викликав сильне розчарування".

"Україні, яка прямує вбік іще однієї Білорусі замість другої Польщі, буде складно привернути до себе увагу адміністрації Обами. Особливо, враховуючи пріоритетні напрямки в зовнішній політиці, з якими доводиться сьогодні розбиратися Білому дому", - додав Пайфер.

Зараз ви читаєте новину «Україні буде складно привернути до себе увагу Обами - екс-посол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі