вівторок, 12 лютого 2013 10:24

Відносини України з США можуть зіпсуватися, якщо Тимошенко засудять за вбивство - екс-посол

Відносини України з США можуть зіпсуватися, якщо Тимошенко засудять за вбивство - екс-посол
Стівен Пайфер Фото: daily.lviv.ua

Якщо екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко засудять за вбивство, це негативно позначиться на взаєминах України з США та Європою. Таку думку висловив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Арешт, процес і засудження пані Тимошенко в 2011 році різко негативно відбилися на ставленні США до української влади. Підписання газових контрактів 2009 року, може, й було помилкою, але ніхто ні у Вашингтоні, ні в Європі не розцінював цю подію як таке, що підлягає кримінальному переслідуванню. Офіційні особи в США завжди вважали процес над Тимошенко політично мотивованим і були вельми однозначні у своїй критиці. Фарсовий характер процесу не додав очок і без того низькій репутації українській судовій системі. Якщо українська влада пред'явить Тимошенко звинувачення у зв'язку з убивством і засудить її, це також буде розцінено як політично мотивована дія. Це точно не допоможе взаєминах Києва з США і Європою", - заявив він.

На питання, як США відреагують, якщо Тимошенко не буде допущена до виборів 2015 року, він відповісти не зміг, але вважає наслідки такого розвитку подій негативними.

"Складно передбачити, що буде через два роки. Однак ув'язнення ключового опозиційного лідера за політично мотивованими звинуваченнями матиме істотний вплив на запитання визнання подібних виборів вільними та чесними", - сказав Пайфер.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році. Екс-прем'єру Юлії Тимошенко 18 січня було "вручено підозру" в організації цього злочину.

Зараз ви читаєте новину «Відносини України з США можуть зіпсуватися, якщо Тимошенко засудять за вбивство - екс-посол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі