понеділок, 05 серпня 2024 16:25

У Раді хочуть обмежити мобілізацію чоловіків до 25 років

У Раді хочуть обмежити мобілізацію чоловіків до 25 років
Комітет Верховної Ради погодив законопроєкт, що забороняє призивати громадян віком від 18 до 25 років, які були визнані непридатними у мирний час і обмежено придатними у воєнний, розповів нардеп Роман Костенко. Фото: rbc.ua

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав законопроєкт 11379-д, що передбачає обмеження мобілізації чоловіків до 25 років.

Про це повідомив народний депутат від "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко у Telegram.

"Законопроєкт забороняє мобілізацію не тільки обмежено придатних від 18 до 25 років, але тих, хто не пройшов строкову службу або хто не має військової кафедри", - заявив Гончаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо хочемо вижити, мобілізація має бути з 20 - Чмут

"Комітет напрацював законопроєкт, що забороняє призивати громадян віком від 18 до 25 років, які були визнані непридатними у мирний час і обмежено придатними у воєнний. Також у документі йдеться, що люди до 25 років, які були мобілізовані за таких умов, зможуть звільнятися зі служби", - сказав нардеп від "Голос", секретар комітету Роман Костенко у коментарі "Українська правда".

Костенко сказав, що комітет рекомендував Верховній Раді ухвалили цей законопроєкт у першому читанні і в цілому.

Наразі мобілізації підлягають громадяни віком від 25 до 60 років. Але існують винятки щодо чоловіків молодше цього віку.

Зокрема, коли громадянин до 25 років вже перебуває на обліку військовозобов'язаних (а не призовників) і підлягає мобілізації на загальних підставах. Це можливо, якщо він закінчив військову кафедру і відповідно має офіцерське звання або проходив військову службу.

В Україні діють воєнний стан і загальна мобілізація військовозобов'язаних.

У квітні президент Володимир Зеленський підписав закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років, який Верховна Рада ухвалила у травні 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «У Раді хочуть обмежити мобілізацію чоловіків до 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі