вівторок, 02 квітня 2024 18:17

Зеленський підписав закон про призов на військову службу з 25 років

Зеленський підписав закон про призов на військову службу з 25 років
Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо віку призову. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський підписав зміни до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Згідно з ним, на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статті, яким до дня відправлення у військову частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25 річного віку. Про це йдеться на сайті Верховної ради

Цей закон може дозволити мобілізувати чоловіків з 25 років, а не 27.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Існує небезпека раптового прориву окупантів на фронті - ISW

"Тривале перебування громадян на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану вважається недоцільним, враховуючи те, що значна чисельність придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов'язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період", - йдеться у пояснювальній записці.

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за цей законопроєкт 30 травня 2023 року.

Проєкт ініціювало Міністерство оборони спільно зі Збройними силами України. Пояснили, що під час дії правового режиму воєнного стану потреба в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років відсутня.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що на сьогодні на строкову військову службу призиваються громадяни України чоловічої статі з 18 років. Багато хто отримує відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти. Навчання, як правило, триває чотири-шість років, яке закінчується під час досягнення 22-24 років.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський підписав закон про призов на військову службу з 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі