четвер, 07 вересня 2023 10:50

Спецтема: Війна Росії проти України

У НАТО відреагували на падіння в Румунії російського дрона

У НАТО відреагували на падіння в Румунії російського дрона
Російські БпЛА впали на територію Румунії під час нічної атаки на Одещину. Фото: Facebook / Oleg Nikolenko

Північноатлантичний альянс відреагував на заяву Бухареста про знайдені біля Дунаю уламки російського дрона-камікадзе Shahed.

4 вересня під час масованої атаки Російської Федерації на Одещину в районі Ізмаїльського порту ворожі дрони-камікадзе Shahed впали та здетонували на території Румунії, пише The Guardian.

"Ми продовжуємо пильно стежити за ситуацією і тримаємо зв'язок із нашим союзником Румунією", – прокоментували у НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголошує про відсутність даних, які би вказували, що Росія навмисно атакувала ударними дронами територію Румунії, коли завдавала ударів по території України.

Про це Столтенберг сказав під час спільного засідання комітету з питань закордонних справ і підкомітету з питань безпеки і оборони в Європейському парламенті.

"Румунська влада підтвердила і поінформувала НАТО, що уламки від імовірного дрону були знайдені на кордоні НАТО з Україною", – повідомив Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це порушення суверенітету – президент Румунії про уламки дрона на своїй території

Зокрема, про усі відомості було повідомлено країн-членів Альянсу.

"Триває розслідування. Це демонструє ризик інцидентів і побічних обставин. Ми не маємо жодної інформації, яка би вказувала на якусь навмисну атаку зі сторони Росії. Ми чекаємо на результати розслідування, яке триває."Незалежно від цього результату, ми, звичайно, побачили багато бойових дій і також повітряних атак поблизу кордонів НАТО. І у нас теж були інші інциденти у Польщі і не тільки. З цієї причини, ми посилили нашу пильність. Ми уважно стежимо, що відбувається поблизу наших кордонів. І ми ще збільшили нашу присутність у східній частині Альянсу", – наголосив Столтенберг.

Румунія є державою-членом НАТО. В України є фотодокази падіння російських дронів типу Shahed на її території.

В Міноборони Румунії тоді надто стримано прокоментували атаку:

"Атаки російських безпілотників не становили будь-якої прямої військової загрози національній території або територіальним водам Румунії".

Вночі 4 вересня росіяни атакували південь Одеської області ударними дронами Shahed-136. Масована атака була спрямована по цивільній інфраструктурі Подунав'я. У двох громадах пошкодили складські і виробничі будівлі, устаткування аграрних і промислових підприємств.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що під час атаки в районі Ізмаїльського порту на Одещині російські дрони впали і здетонували на території Румунії, а отже й НАТО.

Міністр міністр оборони Румунії Ангел Тілвар заявив про знайдені уламки.

Зараз ви читаєте новину «У НАТО відреагували на падіння в Румунії російського дрона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі