вівторок, 22 березня 2022 19:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Тема референдуму зараз недоречна – політолог

Тема референдуму зараз недоречна – політолог
"Серед українців переважає думка, що жодною територією Україна поступатися не може", – каже Валерій Гончарук. Фото: Facebook

Український референдум щодо питань гарантій безпеки і тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу не зупинить президента Російської Федерації Володимира Путіна. Він готовий воювати, поки має ресурси, і захоче окупувати нові території. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Валерій Гончарук.

"Питання територіальної цілісності не можуть підніматися на референдумі. Риторика про референдум зараз взагалі недоречна. Бо відбувається війна. Навіть якщо ми уявимо, що підписано найвигідніші умови для України, складно уявити як провести референдум чи будь-які опитування. Значна частина територій країни зруйнована. Є кілька мільйонів біженців за межами країни. Фізично референдум буде дуже складно провести", – говорить Гончарук.

Путін не зважатиме на волю українського народу, пояснює політолог.

"Він був переконаний, що буде коротка війна і їх радо зустрічатимуть. Цього не відбулося. Але Кремль це не змусило відмовитися від окупації. І вимоги РФ також це не змінило. Воєнні дії продовжуватимуть поки Росія матиме ресурси", – каже Гончарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рашисти будь-якою ціною намагатимуться взяти Київ в ізоляцію – військовий експерт

Не зрозуміло, якщо нам повернуть окуповані території, як громадяни Росії у Криму чи Донецькій та Луганській області голосуватимуть, наголошує політолог.

"Росія також наполягатиме на визнанні окупації Херсонської області. Натомість серед українців переважає думка, що жодною територією Україна поступатися не може", – каже Гончарук.

Якщо Україна відмовляється від території, РФ не відмовиться від війни, пояснює політолог.

"Росія не відведе війська. Це зрозуміло з заяв очільників тієї країни. Від вимог до України РФ не відмовиться. Жодне рішення президента чи референдум не призведуть до миру. Тому що росіяни зайшли з метою окупації України. Вони обстрілюють дитячі садки, лікарні, колони біженців. Переговори для них – лише можливість накопичення сил, передислокації. Політичними діями війну не закінчити. Росія вела достатньо тривалі війни в Чечні, Афганістані. Тому очікувати, що вони підуть на поступки – не варто. Наразі можемо вирішувати все тільки у військовий спосіб", – наголошує Гончарук.

Президент Володимир Зеленський заявив, що остаточний формат компромісів на переговорах між Україною та Росію вирішуватиме всеукраїнський референдум. Зокрема, це стосується питань гарантій безпеки, тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Згодом президент додав, що питання статусу окупованих територій "не може бути вирішене на цьому етапі".

Зараз ви читаєте новину «Тема референдуму зараз недоречна – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі