вівторок, 04 липня 2023 12:34

Столтенберг офіційно залишається генсеком НАТО ще на рік

Столтенберг офіційно залишається генсеком НАТО ще на рік
Таке рішення у вівторок ухвалили члени Альянсу. Фото: eastnews.ua

Колишній прем'єр-міністр Норвегії 64-річний Єнс Столтенберг офіційно залишається генсеком НАТО ще на рік.

За цей час союзники сподіваються дійти згоди щодо кандидатури наступника. Про це він заявив 4 липня у Twitter.

"Генеральний секретар НАТО залишиться на посаді до жовтня 2024 року. Таке рішення ухвалили члени Альянсу. Його ще мають схвалити глави держав і урядів НАТО на Вільнюському саміті у липні", ‒ йдеться на сайті Альянсу.

Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його другий термін на посаді мав закінчитися у вересні 2022-го але був продовжений на рік через війну Росії проти України. Він заявляв, що не планує висувати свою кандидатуру на новий термін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія підтримала вступ України в НАТО за сценарієм Швеції та Фінляндії

Столтенберг користується в НАТО широкою підтримкою та залишається ефективним лідером. Вочевидь, консенсусу щодо наступника в Альянсі так і не знайшли.

Він заявив, що пишається тим, що члени Альянсу вирішили продовжити термін його перебування на посаді генерального секретаря до 1 жовтня 2024 року.

"Трансатлантичний зв'язок між Європою і Північною Америкою забезпечує нашу свободу і безпеку вже майже 75 років. Зараз наш Альянс важливий як ніколи", – зазначив Столтенберг.

У жовтні 2023 року закінчуються повноваження чинного голови Альянсу. Він провів на посаді вже майже дев'ять років.

Країни-члени НАТО обговорювали варіанти наступників Столтенберга. Претендентами були міністр оборони Британії Бен Воллес, а також прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Ніхто з них так і не зміг отримати підтримку 31 держави-члена НАТО.

У лютому Столтенберг заявив, що не проситиме продовження мандата. Але члени НАТО попросили його погодитися на це після того, як не змогли досягти згоди щодо наступника.

Зараз ви читаєте новину «Столтенберг офіційно залишається генсеком НАТО ще на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі