вівторок, 18 липня 2023 08:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Зрив зернової угоди: ЄС терміново звернувся до РФ

Зрив зернової угоди: ЄС терміново звернувся до РФ
ЄС терміново звернувся до Росії на тлі зриву зернової угоди. Фото: eastnews.ua

Європейський Союз закликав Російську Федерацію переглянути учорашнє рішення щодо зернової угоди та негайно відновити виконання Чорноморської ініціативи.

Росія одноосібно блокує один із важливих основних шляхів експорту з України зерна та несе виняткову відповідальність за збої в постачанні зерна по всьому світу та зростання цін на продовольство, заявив очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель у понеділок, повідомляє "Європейська правда".

"Росія продовжує використовувати продовольство як зброю. ЄС закликає РФ переглянути своє рішення та негайно відновити виконання Чорноморської зернової ініціативи", – йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США відреагували на зрив РФ зернової угоди

ЄС докладе всіх зусиль, щоб продовжувати підтримувати своєчасну та стабільну доставку всіх товарів, особливо сільськогосподарської продукції, на світові ринки через так звані шляхи солідарності між ЄС та Україною.

"ЄС продовжуватиме співпрацювати з постраждалими країнами-партнерами для вирішення проблеми глобальної продовольчої безпеки та підтримувати всі зусилля щодо відновлення Чорноморської зернової ініціативи", – додав Боррель.

17 липня в Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію "зернової угоди". Росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і генсеку ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі. Він заявив, що ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу.

Зараз ви читаєте новину «Зрив зернової угоди: ЄС терміново звернувся до РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі