пʼятниця, 10 березня 2023 21:40

Шевченківська премія: чому не оголосили переможців

Шевченківська премія: чому не оголосили переможців
Юрій Макаров очолює Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка з 2019 року. Фото: Facebook.com/yuri.makarov.7

Вчора не оголосили лауреатів Шевченківської премії 2023 року.

Голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров сказав, що не знає, чому Офіс президента так і не опублікував указ про лауреатів. Про це повідомила "УП.Культура".

"Про всяк випадок, я змушений весь час нагадувати, що Національна премія – це не премія Комітету, а Національна премія. І оголошення офіційне відбувається шляхом публікації указу президента у відповідний день", – сказав Макаров.

ОП має зв'язок лише з директоратом культури, розповів голова Комітету.

"У мене немає прямого дроту з головою Офісу. Єдине – директорат культури. Всі решта, я з ними спілкуюся тільки в офіційному порядку", – сказав Макаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Берлінале: два українських фільми отримали нагороди

На запитання, звідки з'явилася ідея додати ще одну номінацію, Макаров відповів: "Ми напередодні, кілька днів тому, в Мінкульті зустрічалися з міністром, з іншими людьми. І в принципі більш-менш абстрактно міркували, чи можливо запровадити додаткову премію. Але це було на рівні побажань. І коли це прозвучало безпосередньо на нараді, а ще до того в коридорі, де ми обмінювалися думками, то я цю ідею підхопив. Можливо, на свою біду".

Макаров розповів, що після зустрічі в Офісі президента обговорили деталі нової номінації.

"Ми уже після того, як все відбулося значною мірою спонтанно, мали нараду з заступником голови Офісу, з директором директорату гуманітарної політики з Мінкульту. І ми вже, так би мовити, постфактум уточнювали. І власне, всі дійшли висновку, що це все ж таки мистецька премія. Ми сигналізуємо суспільству, що культура розвивається в цьому напрямку – дивіться сюди. Ми сигналізуємо творчій спільноті, що оце сьогоднішній тренд – рухайтеся в цьому напрямку", – сказав.

Макаров повідомив, що висуватиме на нову номінацію художника Матвія Вайсберга.

"Я для себе вирішив, що я буду його висувати. Бо він влаштував виставок, здається, 15 по всьому світу, мінімум по всій Європі. І оці серії, які він робив під час війни, які рефлектують, власне війну, я думаю, що для мене оце такий один з прикладів", – розповів.

Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають до дня народження Тараса Шевченка, 9 березня.

У семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство.

Торік лауреатами стали, зокрема, режисерка Катерина Горностай, Григорій Грабович, Тамара Горіха Зерня.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківська премія: чому не оголосили переможців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі