вівторок, 20 вересня 2022 19:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росії потрібна мобілізація" – чому в Москві знову згадали про "референдуми"

"Росії потрібна мобілізація" – чому в Москві знову згадали про "референдуми"
Росіяни можуть оголосити мобілізацію, щоб "захистити" нові території, наголошує політолог Андрій Миселюк. Фото: investory.news

Росія за допомогою псевдореферендумів на окупованих територіях і "приєднанню" їх до свого складу хоче забрати більше людей до армії. У Кремлі можуть піти не тільки на примус до війська людей із захоплених регіонів України, а й на оголошення загальної мобілізації. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Андрій Миселюк.

"Прискорення "референдумів" – це свідчення, що справи в росіян кепські. Спочатку казали, що на Донбасі проводитимуть ці псевдоголосування, коли окупують повністю територію двох областей. Тепер навпаки хочуть швидше провести. Бо територія їхніх "володінь" ризикує зменшуватися у зв'язку з виходом ЗСУ на північ Луганщини. Тому окупанти зацікавлені провести дії, щоб надати видимість їхній легітимності. Потім Росія швидко "приєднає" ці території до свого складу. І після того може підвищувати ставки в торгах із Заходом. Казатимуть, що це їхня територія і вони її захищатимуть як хочуть", – говорить Миселюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для чого Росії потрібні "референдуми" на окупованих територіях – пояснення політолога

Росіяни можуть оголосити мобілізацію, щоб "захистити" нові території, наголошує політолог.

"І "приєднання" окупованих земель може стати для цього зручним приводом. Бо зараз Путін боїться збурення суспільства. Зараз триває прихована мобілізація. Залучають навіть ув'язнених. Росіяни вважають, що можуть відправляти людей з окупованих територій "захищати батьківщину" та навіть оголосити мобілізацію у всій Росії. Це вимушений крок Кремля, але не факт, що їм вдасться до цього довести", – каже Миселюк.

Окупаційна влада в так званих ЛДНР визначилася з датою проведення "референдуму" про входження до складу Росії. За інформацією російських ЗМІ, він має відбутися з 23 до 27 вересня. "Закон" про псевдореферендум вже підписав ватажок так званої ЛНР Леонід Пасічник. Ватажок так званої ДНР Денис Пушилін заявив, що вони проведуть свій "референдум" у той же період, що й ЛНР.

Про проведення "референдуму" 23–27 вересня на Херсонщині повідомив і зрадник Володимир Сальдо. Голова окупаційної адміністрації Запорізької області Євген Балицький також підписав розпорядження про проведення псевдореферендуму.

Зараз ви читаєте новину «"Росії потрібна мобілізація" – чому в Москві знову згадали про "референдуми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі