вівторок, 20 вересня 2022 17:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Для чого Росії потрібні "референдуми" на окупованих територіях – пояснення політолога

Для чого Росії потрібні "референдуми" на окупованих територіях – пояснення політолога
Окуповані території знаходяться в українській юрисдикції. І важливо те, як Збройні сили України відвоюватимуть наші міста, говорить політолог Валерій Гончарук. Фото: "Прямий канал"

Російські маріонеткові адміністрації на окупованих територіях заявляють про проведення так званих референдумів, щоб показати хоча б якусь діяльність. Бо військовим шляхом вони нічого налагодити не можуть, так само як і влаштувати побут. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Валерій Гончарук.

"Там ідеться не зовсім про референдум – навіть з погляду російської практики. Вони говорять про онлайн-опитування. З таким успіхом можуть хоч учора оголосити результати. Насправді ще 2014-го на Донеччині й Луганщині вже проводили "референдуми". Там заявили про бажання "приєднатися" до РФ, але жодних юридичних наслідків це не мало. Тому зараз все залежатиме від того, чи внесе Держдума зміни до конституції Росії про те, чи "приєднати" окуповані українські регіони до РФ", – говорить Гончарук.

Однак це рішення все одно буде нікчемним юридично, наголошує політолог.

"Так само Україна може приєднати до себе Бєлгородську область і це не мати жодних юридичних наслідків. Окуповані території перебувають в українській юрисдикції. І важливо те, як Збройні сили України відвіюватимуть наші міста. За тиждень ЗСУ можуть звільнити частину Луганської області. І що зробить Росія? Це означатиме підписатися у власній неспроможності. До того ж для Москви це буде необачний крок. Бо треба зберігати якісь маневри для переговорів", – каже Гончарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт з енергетичних питань назвав головні об'єкти обстрілів для російських терористів

Мотивація кишенькових колаборантів Москви – показати, що вони роблять хоч щось, пояснює політолог.

"Військовим шляхом вони нічого не можуть. Контролювати окуповані території і налагоджувати там господарську частину теж. Становище у них таке, що ми постійно чуємо, що там постійно когось підривають. І зі зміною формального статусу навряд чи щось зміниться. Та ще о Росія не контролює всю Херсонщину, всю Запоріжчину, Донеччину. На півночі Луганщині періодично ЗСУ відвойовують якісь села. І такою буде ситуація доти, доки триває війна", – додає Гончарук.

Окупаційна влада в так званих ЛДНР визначилася з датою проведення "референдуму" про входження до складу Росії. За інформацією російських ЗМІ, він має відбутися з 23 до 27 вересня. "Закон" про псевдореферендум вже підписав ватажок так званої ЛНР Леонід Пасічник. Ватажок так званої ДНР Денис Пушилін заявив, що вони проведуть свій "референдум" у той же період, що й ЛНР.

Про проведення "референдуму" 23–27 вересня на Херсонщині повідомив і зрадник Володимир Сальдо.

Зараз ви читаєте новину «Для чого Росії потрібні "референдуми" на окупованих територіях – пояснення політолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі