середа, 26 липня 2023 07:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін уже не здатний згуртувати еліту РФ – ISW

Путін уже не здатний згуртувати еліту РФ – ISW
Ситуація довкола заколоту "вагнерівців" і нездатність Кремля оперативно на неї реагувати, свідчать про невпевненість російського диктатора Володимира Путіна в можливості згуртувати російську еліту. Фото: eastnews.ua

Російський диктатор Володимир Путін не здатен згуртувати еліту у Росії після червневого заколоту найманців приватної військової компанії "Вагнер".

Про це свідчить нездатність Кремля оперативно зреагувати на збройне повстання на чолі з Євгеном Пригожиним, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Путін і Кремль не змогли оперативно відреагувати на заколот "вагнерівців" 24 червня, залишивши місцевим російським чиновникам можливість приймати рішення щодо наступу найманців на Москву. Він не віддавав наказів більшу частину дня під час спроби засновника ПВК "Вагнер" влаштувати переворот, попри попередження російських спецслужб про ймовірність заколоту як мінімум за три дні до цього", – йдеться у повідомленні.

Російські спецслужби посилили заходи безпеки в кількох стратегічних точках, включаючи Кремль, за кілька днів до заколоту "вагнерівців", проте не вжили жодних інших дій. Регіональні військові та співробітники служби безпеки РФ вирішили не намагатися силою зупинити конвої "вагнерівців". Російський апарат безпеки виявився не готовим до прямого виклику військовому керівництву.

"Кремль, ймовірно, усвідомлює, що його параліч висвітив певний ступінь нестабільності режиму і, схоже, консолідує апарат внутрішньої безпеки Росії в Росгвардії, щоб підготуватися до подальших внутрішніх загроз та продемонструвати рішучість", – зазначають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слабкий Путін тривожить російські еліти – ЦРУ

Нездатність Путіна діяти швидко також свідчить про те, що він не впевнений у своїй здатності згуртувати довкола себе так звану російську еліту. Внутрішньокремлівська політика стала фракційною.

Високопоставлені російські політичні діячі в Москві, схоже, готові були згуртуватися навколо Пригожина у разі успіху повстання "вагнерівців".

"Кремль зараз намагається визначити російські еліти, які були готові стати на бік Пригожина. Путін розглядає рішення регіональної влади не зупиняти просування найманців як показник нелояльності", – додали у звіті ISW.

Губернатор Тульської області та колишній глава Сил спеціальних операцій РФ Олексій Дюмін, імовірно, викликав додаткові підозри через його колишні зв'язки з Пригожиним і його роль у переговорах, які поклали край заколоту.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден порадив ватажку приватної військової компанії "Вагнер" Євгену Пригожину остерігатись отруєння.

Під час заколоту приватної військової компанії "Вагнер" російські військові отримали наказ перехопити бойовиків, але не виконали його. Силовики РФ нічого не робили для виконання наказу російського диктатора Володимира Путіна, сказано в журналістському розслідуванні Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Путін уже не здатний згуртувати еліту РФ – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі