пʼятниця, 22 грудня 2023 06:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Чехії зробив потужну заяву щодо війни в Україні

Президент Чехії зробив потужну заяву щодо війни в Україні
Президент Чехії роз'яснив, чим загрожує ЄС програш України. Фото: eastnews.ua

Лише сторони, які воюють, мають право говорити про "втому" від війни.

Європейські країни не повинні цього робити, заявив президент Чехії Петр Павел під час інтерв'ю французькому виданню Le Monde.

"Відверто кажучи, про так звану втому можуть говорити тільки Україна і Росія. В наших країнах можна сказати, що ми звикли до цієї війни, але не втомилися. Наші міста не бомблять, наших громадян не вбивають. Єдиний наш тягар щодо допомоги Україні - це прийом біженців та певне зниження комфорту. Ми не відчуваємо страждань", - сказав чеський лідер.

Водночас у ЄС виникнуть серйозні проблеми, якщо деякі політики не перестануть бути безвідповідальними у використанні інфляції або зростання цін на енергоносії для налаштовування виборців проти допомоги Києву.

"Ми повинні мати мужність сказати нашим співгромадянам, що допомога Україні є нашим інтересом", - наголосив Павел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Чехії зробив тривожну заяву щодо війни в Україні

У цьому контексті він висловив розчарування тим, що позиція Угорщини заблокувала надання Україні фінансової допомоги.

"Чим швидше буде вирішене питання фінансової допомоги Україні, тим краще для всіх. Якщо ми вважаємо, що війна в Україні - зло проти правового порядку, що вона зачіпає основи наших суспільств, ми повинні підтримувати її, хочемо ми цього чи ні. Не з любові до українців, а щоб відстояти наш спосіб життя. Якщо дозволити РФ перемогти, це створить загрозу нашій власній безпеці, нашому майбутньому", - додав президент Чехії.

Зупинка західної допомоги, ймовірно, призведе до того, що Україна втратить здатність стримувати армію Росії. Поточна позиційна війна не є стабільною тупиковою ситуацією, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Президент Чехії зробив потужну заяву щодо війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі