понеділок, 06 лютого 2023 21:43

Поставки Україні бойових літаків – Кулеба розповів про ситуацію

Поставки Україні бойових літаків – Кулеба розповів про ситуацію
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що Україна отримає західні літаки. Фото: eastnews.ua

Україна зараз працює над розблокуванням рішення про надання Україні першої ескадрильї іноземних бойових літаків.

Базовою моделлю для України зараз є американський F-16, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Не принципово, чи це буде американський F-16, шведський Grippen, французький Mirage чи Rafale, або ж Eurofighter. Принципово відкрити позицію, зняти табу та отримати першу ескадрилью літаків. Потім вже будемо визначатися, враховуючи доступність на ринку та обслуговування, на яку саме модель робити основну ставку", – зазначив він.

Міністр не має сумнівів, що Україна відкриє опцію постачання бойових літаків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойові літаки для України ‒ Боррель розповів про переговори

"І тут Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони, Офіс президента, особисто президент Володимир Зеленський – вся команда працює над тим, щоб відкрити ці останні зачинені двері", – наголосив він.

Єдиним бар'єром у наданні Україні бойових літаків є психологічний. Таке було й у ситуації з поставками РСЗВ HIMARS, ЗРК Patriot і західних танків.

"Україна вже зібрала такий собі танковий зоопарк. Маємо рішення про надання Leopard, Challenger, Abrams і ми працюємо над отриманням французьких танків Leclerc. Тут головне відкрити позицію", – підкреслив Кулеба.

Жодні побоювання партнерів щодо надання Україні озброєння не виправдалися. Міністр додав, що те саме буде й з літаками.

В Україні вичерпуються запаси деталей і ракет до радянських бойових літаків, які використовує українська армія.

Збройні сили України критично потребують західних бойових літаків, щоб бути більш ефективними в боротьбі проти російських окупантів. Про це сказав український пілот на позивний "Джус".

На Даунінг-стріт відхилили заклики колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона щодо постачань Україні винищувачів.

Зараз ви читаєте новину «Поставки Україні бойових літаків – Кулеба розповів про ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі