четвер, 14 грудня 2023 16:53

Петиція про скасування правок Лозового набрала голоси за годину

Петиція про скасування правок Лозового набрала голоси за годину
Правки називають іменем нардепа восьмого скликання Андрія Лозового. Фото: ukrinform.com

У четвер українці за годину зібрали підписи за петицію до президента про скасування положень Кримінального процесуального кодексу, які ухвалила Верховна Рада у 2018 році за пропозицією народного депутата від Радикальної партії Олега Ляшка Андрія Лозового, через що отримали назву "правки Лозового".

Сьогодні на сайті петицій зібрали необхідні 25 тис. підписів. Про це повідомив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

28 листопада цього року суд визнав такими, що підлягають закриттю, усі судові провадження у справі Національного антикорупційного бюро щодо олігарха Ігоря Коломойського, написав Шабунін у петиції.

Відповідальності за корупцію уникають фігуранти інших резонансних корупційних справ. Зокрема, Вадим Альперін, якого президент Володимир Зеленський у 2019 році назвав "одним із хрещених батьків контрабанди", а також фігуранти першого епізоду справи "Роттердам+", адвокатом олігарха Ріната Ахметова у якому виступав заступник керівника Офісу президента Олег Татаров.

"Корупційну справу самого Татарова також успішно закрили", - заявив голова ЦПК.

Причиною закриття проваджень є положення Кримінального процесуального кодексу, які діють в Україні з 16 березня 2018 року.

Їх ухвалили за пропозицією Лозового, нагадав Шабунін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойського залишили під арештом. Підтримати олігарха прийшли ведучі "1+1" і Ткаченко

"Головною метою ухвалення цих правок стало створення лазівок для уникнення відповідальності чиновників та олігархів за корупцію. Проте наразі завдяки ним покарання уникають також особи, які вчинили інші тяжкі чи особливо тяжкі злочини - шахрайства та навіть зґвалтування", - сказано у петиції.

Про необхідність скасувати "правки Лозового" вже висловилися посли країн G7.

Переглянути Кримінальний процесуальний кодекс щодо цих норм вимагає Європейська комісія у звіті про прогрес України щодо вступу до ЄС, повідомив Шабунін.

8 грудня Верховна Рада відмовилася скасовувати ці норми повністю та ухвалила законопроєкт №10060, який згодом підписав президент.

"Депутати залишили чинними найшкідливішу частину "правок Лозового" - про те, що справи підлягають безумовному закриттю в разі збігу строку розслідування після підозри. На практиці саме цю норму найбільше використовують для безпідставного і штучного закриття справ топ корупції", - сказав Шабунін.

Ухваливши такий закон, депутати погодилися із позицією членів та голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса, нардепа від партії "Слуга народу".

"Після чого ці шкідливі норми доцільно називати "правками Лозового-Іонушаса", - сказано у петиції.

Закликали президента подати і визначити невідкладним законопроєкт про скасування цих правок у повному обсязі.

У жовтні Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження щодо Альперіна. Його адвокати клопотали про закриття справи, наполягаючи, що до справи слід застосувати правки Лозового.

Також ВАКС закрив справу щодо формули "Роттердам+", через яку споживачі електроенергії переплатили понад 20 млрд грн упродовж 2018-19 років.

Зараз ви читаєте новину «Петиція про скасування правок Лозового набрала голоси за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі