четвер, 12 жовтня 2023 16:18

Справу "хрещеного батька" української контрабанди закрили

Справу "хрещеного батька" української контрабанди закрили
Справа Альперіна стосувалася імпорту товарів зі зниженою митною вартістю для уникнення сплати податків. Фото: radiosvoboda.org

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження щодо Вадима Альперіна, якого президент Володимир Зеленський називав "одним із хрещених батьків" контрабанди в Україні".

Рішення ухвалили судді Олексій Кравчук, Євген Крук та Інна Білоус. Про це повідомив Центр протидії корупції.

Сторона захисту подала клопотання про закриття справи наполягаючи на тому, що до цієї справи слід застосувати "правки Лозового" (Андрій Лозовий, народний депутат восьмого скликання від Радикальної партії Олега Ляшка. Правки до КПК стосувалися закриття кримінального провадження через закінчення строку досудового розслідування. - Gazeta.ua) і її слід закрити, адже строки розслідування нібито продовжував не уповноважений суб'єкт, розповіли активісти.

Справа Альперіна стосувалася імпорту товарів зі зниженою митною вартістю для уникнення сплати податків.

Крім Альперіна у справі фігурують ще п'ятеро обвинувачених:

колишня директорка департаменту адміністрування митних платежів Державної фіскальної служби Аліна Скомарова (Данченко);

ексзаступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський.

Розслідування справи детективи Національного антикорупційного бюро почали у 2017 році. Підозру Альперіну та низці інших фігурантів справи оголосили у 2019-у.

Збитки лише за одним епізодом становлять 77 млн грн. Загальні збитки слідство оцінює у пів мільярда гривень.

Альперін обвинувачувався у створенні злочинної організації, ухиленні від сплати податків і зловживанні становищем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрадання газу на мільярди: нардепу оголосили підозру

"Уже вимальовується тенденція до закриття справ з використанням "правок Лозового". Схожі дії ми вже бачили у справах Коломойського та "Роттердам+", - сказали в ЦПК.

"На черзі можуть бути ще десятки, якщо не сотні справ. Деякі з них по три-чотири роки слухаються у судах і жодних питань у суддів до строків не виникало", - заявили активісти.

У лютому головуючий суддя Олексій Кравчук повідомляв про погрози суддям. За цим фактом було зареєстровано кримінальне провадження, нагадують.

У цьому ж провадженні апеляція ВАКС раніше стягнула з Альперіна 35 млн грн застави за порушення покладених судом обов'язків.

У квітні 2021 року ЗМІ повідомили, що Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти Альперіна. Того ж місяця президент позбавив Альперіна громадянства України.

Цього тижня стало відомо, що Вищий антикорупційний суд закрив справу щодо формули "Роттердам+". За оцінкою слідства, ця формула призвела до завдання протягом 2016-17 років збитків на 19,357 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Справу "хрещеного батька" української контрабанди закрили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі