середа, 11 жовтня 2023 14:45

Розкрадання газу на мільярди: нардепу оголосили підозру

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили народному депутату Ярославу Дубневичу про підозру в організації заволодіння майном держави (природним газом) на понад 2,1 млрд грн.

Також йдеться про легалізацію незаконно отриманого прибутку. Про це повідомила "Економічна правда".

Автор: Facebook.com/ForFutureUA
  Ярослав Дубневич є членом групи "Партія "За майбутнє"
Ярослав Дубневич є членом групи "Партія "За майбутнє"

Дубневич є шостим підозрюваним у справі.

Іншим учасникам схеми оголосили підозри у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн грн).

Автор: nabu.gov.ua
  НАБУ опублікувало схему розкрадання
НАБУ опублікувало схему розкрадання

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойського залишили під арештом. Підтримати олігарха прийшли ведучі "1+1" і Ткаченко

За версією слідства, Дубневич впродовж 2013-17 років організував заволодіння газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської і Новороздільської теплоелектроцентралі у Львівській області на понад 2,1 млрд грн.

Під його контролем підприємства-власники ТЕЦ уклали угоди про закупівлю у Нафтогазу блакитного палива для виробництва теплової енергії населенню.

З метою здешевлення тепла НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як з'ясували детективи, "пільговий" газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення.

Натомість, використали газ у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували компанії "Енергоринок" за ринковою ціною.

В результаті ТЕЦ отримали надприбутки у понад 3,5 млрд грн.

Впродовж 2013-18 років нардеп організував легалізацію частини коштів - понад 450 млн грн.

Перевів їх на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, зокрема зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах. Кошти маскувались і повертались в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу на Львівщині.

Наразі обвинувальні акти щодо п'яти учасників схеми скерували до суду. А на Новороздільську і Новояворівську ТЕЦ наклали арешт.

Ярослав Дубневич тричі обирався у Верховну Раду - по округу у Львівській області. У 2012 році самовисувався, у 2014-у - йшов від "Блоку Петра Порошенка", а в 2019-у - теж самовисуванцем.

У парламенті дев'ятого скликання є членом депутатської групи "Партія "За майбутнє". 31 жовтня 2019 року, у день зняття із себе недоторканності, Дубневич показував з трибуни дулю.

Зараз ви читаєте новину «Розкрадання газу на мільярди: нардепу оголосили підозру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі