понеділок, 18 лютого 2013 10:38

"Найбільш прийнятною може стати система відкритих регіональних списків" - експерт про вибори

"Найбільш прийнятною може стати система відкритих регіональних списків" - експерт про вибори
Володимир Фесенко Фото: radiosvoboda.org

П'ятнадцятий день опозиція блокує роботу парламенту. Через стільки ж часу президент матиме право його розпустити. Партія регіонів хоче розблокувати трибуну Верховної Ради, аби ухвалити зміни до виборчого законодавства. Пропонує піти на дострокові вибори по стовідсотковій мажоритарній системі.

- Це абсолютний блеф та психологічний пресинг, - говорить політолог 54-річний Володимир Фесенко. – Реалізувати цей план немає можливості. Якщо зараз розблокують, не буде приводу для розпуску парламенту. Якщо цього не зроблять, і будуть призначені дострокові вибори, то пройдуть за існуючою змішаною системою. Це замкнене коло.

Де "регіонали" наберуть 226 голосів, щоб проголосувати за зміну виборчої системи?

- Це велике питання. Їх головний парламентський союзник – комуністи. Їм це не вигідно, бо жодний їхній депутат не пройшов на мажоритарному окрузі. Мажоритарникам Партії регіонів також це не вигідно. Як і опозиції, бо за мажоритарною виборчою системою вона програє. Опозиційні депутати-мажоритарники знову стикнуться із проблемою, де знайти гроші. І не факт, що їх переоберуть.

Як це сприймуть люди?

- Коли під час опитувань запитали людей, якою б мала бути виборча система, відносна більшість обирала мажоритарну. Це від 35 до 38 відсотків населення. Жоден варіант виборчої системи не набирає більше 40 відсотків. У людей різні ставлення. Значна частина наших людей ставиться до виборів споживацьки. Депутат потрібен для того, аби працював на округ. Найкраще він працює на територіальні інтереси, коли змушений домовлятися із виборцями. А за партійною системою не зрозуміло, хто має працювати на конкретному окрузі.

Яка виборча система була б зараз оптимальною для України за нинішніх умов?

- Ідеальних виборчих систем немає. Взагалі вона виходить із політичних традицій, які складаються в суспільстві. В англо-саксонських країнах панує мажоритарна система. У Франції зі сталою демократією – така ж. Тенденції післявоєнної політики у більшості країн Європи – це пошук більш відкритих виборчих систем. У нас значна більшість політиків та експертів схиляються до того, що для нас зараз найбільш прийнятною може стати система відкритих регіональних виборчих списків. Вцілому по країні їх зробити не можливо. Бо важко обрати 450 кандидатів. Тому йдеться про те, аби на рівні окремих регіонів створюються багатомандатні округи. Людина голосує за певний партійний список, обираючи у ньому окремих кандидатів. Наприклад, Київ поділити на три-чотири виборчі округи. Кожна з партій запропонує свій список із п'яти кандидатів. Ми вибираємо трьох. Отакий вибір іде по території. Це компромісний варіант – поєднання пропорційної та мажоритарної системи, але при збереженні вагомої складової партійної складової. Вона є більш складною при підрахунку голосів. Важче обробляти бюлетені.

Чи варто було б змінювати спосіб голосування? Наприклад, через інтернет, як в США.

- Технічно і ми можемо перейти. Хоча це потребує додаткових інвестицій. Було б політичне бажання. Але далі починаються проблеми. Вони пов'язані із довірою та адмінресурсом. Де гарантія, що не буде втручання в систему голосування та підрахунку голосів? Їх немає. Ми бачили, як на цих виборах було втручання в автоматичну систему, яку просто подавала інформацію про підрахунок голосів на окремих округах. Спочатку була одна, потім її корегували, з'ясовували, чи відповідає інформація в офіційних протоколах тій, яка на сервері ЦВК. Була низка випадків, коли були сумніви та прямі підозри, що інформація фальшується. Хтось вводить неправдиву.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільш прийнятною може стати система відкритих регіональних списків" - експерт про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі