пʼятниця, 23 липня 2021 19:21

МЗС здивувало припинення справи Чауса Молдовою

МЗС здивувало припинення справи Чауса Молдовою
Молдова в односторонньому порядку припинила справу Чауса. Фото: ТСН

МЗС України здивувала заява про завершення слідства у справі судді Миколи Чауса.

Українська сторона заявляла про готовність до максимальної співпраці з Молдовою як на рівні президентів, так і міністрів закордонних справ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Наша позиція чітка: всі обставини справи повинно встановити розслідування по лінії правоохоронних органів. 12 травня Офіс генерального прокурора України отримав клопотання Генеральної прокуратури Молдови про надання правової допомоги в рамках відкритої кримінальної справи. 17 травня українська сторона звернулася до молдавської із запитом на отримання додаткової інформації, без якої виконання міжнародно-правової допомоги було неможливим", - сказали в пресслужбі МЗС України.

У міністерстві здивувалися заявою про завершення розслідування в Молдові в односторонньому порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молдова заявила про причетність українських служб до викрадення Чауса

"Логічне запитання: а чи дійсно була зацікавленість у встановленні істини або замість цього було завдання реалізувати гучний політичний процес із заздалегідь визначеним результатом? Роль третьої сторони в цій ситуації очевидна. Її мета - дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Молдові спробувати зруйнувати українсько-молдовські відносини. Переконані, що встановлення всіх обставин у справі Миколи Чауса можливо лише при повній взаємодії української та молдавської сторін", - додали в МЗС України.

3 квітня в Кишиневі невідомі викрали Чауса. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що його викрали іноземні громадяни, які вже перетнули кордон з Україною.

Україна не причетна до ситуації з викраденням судді, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Згодом у відеозверненні Чаус заявив, що викрадення було, але 2016 року. І відтоді його, залякуючи розправою, змушували перебувати в Молдові. Заявив, що збирається повернутися.

У серпні 2016-го Національне антикорупційне бюро викрило Чауса на отриманні $150 тис. хабаря. Гроші були у двох скляних банках. Одну з них суддя закопав у дворі дому.

Наступного року Чауса затримали в Молдові. Країна відмовила йому в політичному притулку.

Зараз ви читаєте новину «МЗС здивувало припинення справи Чауса Молдовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі