понеділок, 15 березня 2021 17:44

Молдова відмовила судді Чаусу в політичному притулку

Молдова відмовила судді Чаусу в політичному притулку
Молдова відмовила українському судді Чаусу в політичному притулку. Фото: Уніан

Українському судді Миколі Чаусу остаточно відмовили в політичному притулку в Молдові. Рішення ухвалила колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати Молдови, передає "Інтерфакс".

Суддю затримали 2016 року українські правоохоронні органи. Причиною став хабар у $150 тис. за винесення вироку в інтересах підсудних. Він сховав його в скляні банки, які закопав у городі. З 2017-го Чауса оголошено в національний і міжнародний розшук. В Україні йому загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

6 вересня 2016-го Верховна Рада дала згоду на арешт судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак, скориставшись суддівським правовим імунітетом, підозрюваний покинув територію України. Він прилетів у Молдову нелегально на приватному літаку з зазначенням службам київського аеропорту не додивлятися борт. Наприкінці 2016 року здався молдовській владі.

Живучи в Кишиневі, Чаус регулярно ходив до сауни, їздив автомобілем Mercedes чорного кольору з номером 222. Він також відвідував Свято-Георгіївську церкву в центрі міста. Молдовські журналісти зняли на відео, як Микола Чаус з охороною прогулювався Кишиневом.

Тодішній президент Молдови Ігор Додон відмовив йому в наданні політичного притулку. Чаус оскаржив це рішення в суді. Розгляд продовжувався більш як два роки. Тепер Вища судова палата Молдови винесла остаточний вердикт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна - єдина в Європі, де судді ховаються за спини поліції"

2017 року суддю-втікача Чауса оголосили в міжнародний розшук. 2019-го Молдова пообіцяла сприяти екстрадиції судді Чауса.

Зараз ви читаєте новину «Молдова відмовила судді Чаусу в політичному притулку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі