пʼятниця, 08 квітня 2022 09:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Макрон відповів, чи готова Франція стати гарантом безпеки України

Макрон відповів, чи готова Франція стати гарантом безпеки України
Вже як мінімум дев'ять держав пообіцяли підписати договір про безпеку України. Фото: eastnews.ua

Франція готова стати одним із гарантів безпеки України після закінчення війни з Російською Федерацією.

Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив в інтерв'ю Le Parisien.

"В Україні якоїсь миті настане припинення вогню і потрібно буде будувати мир. Це неможливо зробити без гаранта, тож Франція покликана бути одним із них", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нам потрібні "серйозні гравці", які готові включитися на 100% - президент про країни-гаранти

Водночас Макрон зазначив, що готовий телефонувати російському президенту Володимиру Путіну, незважаючи на результативність цих розмов, щоб Париж мав "статус учасника переговорів".

Президент Франції додав, що приділяє велику увагу ситуації в Маріуполі. За його словами, Росія "досить ясно висловила відмову" у відповідь на пропозицію стосовно гуманітарної операції за участю Греції та Туреччини.

"Тому Париж намагається відкрити гумкоридор за допомогою Міжнародного комітету Червоного Хреста", - сказав він.

У Стамбулі 29 березня відбулися переговори України та Росії. Київ пропонує договір із гарантіями безпеки Україні в обмін на нейтральний статус.

Ця система буде подібна до НАТО, але ще жорсткіша: гаранти безпеки у випадку агресії будуть змушені надати допомогу не пізніше, ніж за три дні.

Вже як мінімум дев'ять держав пообіцяли підписати договір про безпеку України. Гарантами можуть стати Велика Британія, Китай, США, Франція, Німеччина, Ізраїль, Канада, Італія, Польща та Туреччина.

Зараз ви читаєте новину «Макрон відповів, чи готова Франція стати гарантом безпеки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі