вівторок, 23 серпня 2022 16:03

Спецтема: Війна Росії проти України

Макрон вкотре закликав Росію припинити війну й нагадав їй про міжнародне право

Макрон вкотре закликав Росію припинити війну й нагадав їй про міжнародне право
Макрон закликав РФ вивести свої війська з території України. Фото: AP

Франція завжди підтримувала незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України й робитиме це надалі.

Водночас Росія має виконувати зобов'язання з дотримання норм міжнародного права, припинити воєнні дії та вивести війська з території України. Про це на саміті "Кримська платформа" заявив президент Франції Еммануель Макрон, передає Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крим після деокупації разом з Україною стане частиною ЄС – Зеленський

"Вісім років тому Росія незаконно анексувала частину території України, порушила фундаментальні норми міжнародного права. Хотів би нагадати Росії про її зобов'язання з дотримання міжнародного права", – сказав Макрон.

Президент Франції також наголосив на погіршенні гуманітарної ситуації і дотримання прав людини на півострові після його тимчасової окупації РФ.

"Рік тому ми збиралися і засудили анексію Криму. Україна обрала шлях дипломатії, тоді як Росія обрала шлях війни. І знову вкотре порушила основи міжнародного права – розпочала повномасштабне вторгнення 24 лютого", – сказав Макрон.

Він вкотре наголосив, що Франція, ЄС та інші союзники будуть підтримувати Україну в боротьбі проти агресора й надалі.

"Наша рішучість незмінна. Ми готові продовжувати наші зусилля в довгостроковій перспективі", – запевнив Макрон.

Президент зауважив, шо війна РФ проти України стосується всіх країн світу, бо пов'язана з дестабілізацією міжнародного права, міжнародного порядку, має гуманітарні наслідки, а також в енергетичній і продовольчій сферах.

"Все це наслідки вибору, який зробила Росія – атакувати Україну 24 лютого. Росія відійшла від принципів міжнародного права, порушила їх, і ми вважаємо це слабкістю. Я вкотре закликаю Росію припинити воєнні дії, вивести війська з території України", – заявив Макрон.

Другий саміт "Кримської платформи" розпочався у вівторок, 23 серпня. Цьогоріч він відбудеться онлайн через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Захід відкриває Зеленський. Участь у ньому візьмуть представники близько 60 країн і міжнародних організацій, зокрема генсек НАТО Єнс Столтенберґ і президент Польщі Анджей Дуда.

Зараз ви читаєте новину «Макрон вкотре закликав Росію припинити війну й нагадав їй про міжнародне право». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі