понеділок, 08 січня 2024 23:32

Кулеба прокоментував можливе головування Орбана у Європейській раді

Кулеба прокоментував можливе головування Орбана у Європейській раді
Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що Україна переживе головування премʼєра Угорщини Віктора Орбана у Європейській раді. Фото: eastnews.ua

Україна переживе шість місяців головування Угорщини в Європейському союзі.

Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи можливе головування премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана у Європейській раді замість президента Шарля Мішеля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто не дозволить Орбану очолити Єврораду - Мішель

"По-перше, сам Шарль Мішель сказав, що у ЄС є ще пів року для того, щоб розв'язати питання майбутнього президента. Щоб це була людина, яка повноцінно виконуватиме ці функції після його відходу", - заявив він.

Кулеба підкреслив, що навіть якщо Орбан стане головою Євроради, водночас він буде головуючим у ЄС.

"А по-друге, знаєте, як казала моя бабуся - "Пережили голод, переживем і ізобіліє". Тобто, навіть якщо шість місяців там Орбан буде виконувати ці обов'язки, він же все одно в цей час буде головуючим у Європейському союзі. Оскільки головування Угорщини. Ну переживемо ці шість місяців", - підкреслив він.

Президент Європейської ради Шарль Мішель має намір взяти участь у виборах до Європейського парламенту. Це передбачає, що Мішель покине посаду президента Ради ЄС достроково.

Тимчасово очолити Європейську Раду може прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який відомий своєю проросійською та антизахідною позицією

Головування у Раді перейде до Орбана, якщо лідери не зможуть дійти згоди. Виконуватиме обов'язки він із липня до грудня 2024 року.

Після виборів до Європейського парламенту, які відбудуться 6-9 червня у всіх 27 країнах ЄС, лідери Євросоюзу зустрінуться 17 червня, а потім 27-28 червня. Ймовірно, саме тоді вони обговорять кандидатуру наступника Мішеля.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба прокоментував можливе головування Орбана у Європейській раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі