вівторок, 10 листопада 2020 14:32

Конституційна криза: "слуга" розказав, який законопроєкт потрібно прийняти до КСУ

Конституційна криза: "слуга" розказав, який законопроєкт потрібно прийняти до КСУ
27 жовтня КСУ визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за брехню в деклараціях. Фото: УНІАН

У "Слузі народу" очікують "поправковий спам" від народних депутатів-авторів подань до КСУ під час ухвалення у Верховній Раді законопроєктів щодо вирішення конституційної кризи.

Про це сказав під час брифінгу голова партії "СН" Олександр Корнієнко, повідомляє "Укрінформ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського сказали, як КСУ може повернути довіру

"Є кілька законів. Я думаю, що має шанс на прийняття один із загальніших, правильніше виписаних з точки зору юридичної техніки, такий як закон Совгирі й Веніславського (законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про Конституційний суд України" щодо порядку розгляду справ Конституційним судом України". - Gazeta.ua). Єдине, там, можливо, не вийде прийняти в цілому і між 1-м і 2-м читаннями. Ми очікуємо "поправковий спам" від тих колег, які вносять подання в Конституційний суд. Гадаю, що вони ним займатимуться", - розказав Корнієнко.

Законопроєкт президента Володимира Зеленського "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", яким пропонують припинити повноваження чинного складу КСУ, поки не розглядався профільним комітетом, зауважив голова партії "СН".

"Наскільки нам відомо, зараз на комітетах не розглядався ще цей законопроєкт. Ще треба дочекатися, коли вичерпаються всі терміни по поданню альтернативних законів. Потім - комітет, і потім тільки ми зможемо вам сказати, які там є з цим законом далі рухи".

Зі свого боку голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія не виключає, що для розв'язання конституційної кризи Рада напрацює законопроєкт, який включатиме пропозиції вже кількох внесених проєктів.

"Може бути на комітеті проголосований якийсь законопроєкт під маркою "д" - доопрацьований депутатами. Це може бути якась сублімація декількох законопроєктів, і ми матимемо ще новий законопроєкт. У будь-якому разі, просто так зробити вигляд, що щось було і потім так воно залишилось, - так не буде. Буде якесь рішення парламентом ухвалене. Яке саме рішення - це і є предмет парламентської дискусії".

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за брехню в деклараціях.

30 жовтня президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

2 листопада голова Верховної Ради Дмитро Разумков вніс альтернативний проєкт закону. Він запропонував повернути е-декларування в первісному вигляді, а потім у нормальному режимі міняти закон за 2 місяці.

5 листопада зареєстрували законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про Конституційний суд України", серед його авторів - представниця Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря та представник президента в КСУ Федір Веніславський.

Законопроєкт пропонує збільшити мінімально необхідну кількість голосів з 10 до 12 для ухвалення рішення Великою палатою КСУ. Крім того, автори також пропонують зміни, які передбачають затвердження регламенту КСУ законом.

Зараз ви читаєте новину «Конституційна криза: "слуга" розказав, який законопроєкт потрібно прийняти до КСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі