понеділок, 09 листопада 2020 15:04

У Зеленського сказали, як КСУ може повернути довіру

У Зеленського сказали, як КСУ може повернути довіру
Якщо судді подадуть у відставку, то відбудеться еволюційне оновлення складу КСУ. Фото: УНІАН

Для розв'язання конституційної кризи Верховна Рада мусить ухвалити закон, який поставить діяльність Конституційного суду України в чітке законодавче русло, а також підвищити кворум КСУ.

Про це сказав представник президента Володимира Зеленського в КСУ Федір Веніславський в ефірі телеканалу "Україна 24".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шибениця, файєри та послання: як громадськість з'їздила в гості до Тупицького (ВІДЕО)

"Я схиляюся до того, що треба ухвалити закон, який поставить діяльність Конституційного суду України в чітке законодавче русло. На сьогодні у законопроєкті, який підготовлений мною та представницею Верховної Ради в Конституційному суді Ольгою Совгирею, і підписаний ще близько 80 народними депутатами, зазначається, що треба ухвалити закон, який чітко регламентуватиме діяльність Конституційного суду", - зазначив Веніславський.

Діяльність Конституційного суду регламентується власним внутрішнім документом КСУ, який суперечить статті Конституції України, сказав представник президента в КСУ.

"Треба підвищити кількість голосів, необхідних для ухвалення рішення. Сьогодні рішення Конституційного суду ухвалюються щонайменше 10 голосами. Ми пропонуємо 2 третини - за аналогією з парламентом. Тобто, якщо 12 суддів проголосують за рішення, то воно набуває юридичної чинності".

Важливо відновити антикорупційне законодавство для того, щоб показати нашим західним партнерам й українцям, що країна не звертає зі шляху боротьби з корупцією, наголосив Веніславський.

Водночас він зауважив, що рішення про відновлення антикорупційного законодавства також може бути скасовано КСУ.

"Судді налаштовані чітко на руйнацію антикорупційної системи. І тому довіри до цього складу Конституційного суду України, щонайменше до тих 11 суддів, які голосували за рішення, я думаю, уже не може бути ні в держави, ні в суспільства".

"Якщо судді, які голосували за це ганебне рішення, подадуть у відставку, тоді відбудеться еволюційне оновлення складу Конституційного суду, ми повернемо довіру до цього органу і, я вважаю, що в майбутньому вже не буде таких негативних наслідків", - додав Веніславський.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за брехню в декларації. Також КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників та положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

29 жовтня президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО, йшлося про загрози національній безпеці.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

2 листопада голова Верховної Ради Дмитро Разумков вніс альтернативний проєкт закону. Він запропонував повернути е-декларування в первісному вигляді. Але розгляд проєкту відтягнули, бо в Раді появився ще один законопроєкт нардепа від партії "Слуга народу" Олександра Дубінського.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського сказали, як КСУ може повернути довіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі