субота, 13 листопада 2010 11:47

Кожна людина має право на помилку - Табачник

Кожна людина має право на помилку - Табачник

Освічений українець повинен поважати усі мови, які присутні в Україні.

Про це заявив в ефірі програми "Велика політика" на телеканалі "Інтер" міністр освіти і науки України Дмитро Табачник.

"Для мене гуманітарний образ ідеальної, теоретично можливої молодої людини – це освічена людина, прогресивна, з європейськими політичними поглядами", - сказав він.

За словами міністра, така людина повинна однаково шанобливо ставитися "до своєї материнської мови" і до будь-якої мови, яка присутня в Україні.

"Це людина, для якої європейські політичні погляди прості, зрозумілі, і є суттю її поведінки. Ну і, безумовно, людина освічена, освіта якої дозволяє їй бути конкурентоспроможною в цьому світі", - сказав Табачник.

Як зазначив міністр, освічена людина повинна ставитися до влади так, "як їй підказує серце". При цьому він підкреслив, що Україна - дуже політизована країна, і це її слабкість.

У той же час міністр освіти переконаний, що кожна людина має право на помилку. Про це він заявив, коментуючи помилку, яку допустив при написанні диктанту.

"Дійсно, я зробив одну помилку. Написав слово "доречі" окремо, але при перевірці я з'єднав його", - розповів міністр.

Він зазначив, що після диктанту подивився в словник: "Авторська редакція допускає написання цього слова разом. Правопис допускає написання окремо".

"Після цього подивився в таблицю оцінювання. Одна не груба помилка оцінюється вчителем в 10-11 балів", - уточнив Табачник.

"Будь-яка людина має право на помилку. Міністр в тому числі", - додав він.

Коментуючи свою нещодавню заяву, про те , що жодного українського письменника неможливо порівняти з Львом Толстим чи з Федором Достоєвським, Табачник заявив, що українським письменникам необхідно "дорости до класиків".

"Вони спочатку стали класиками. Нехай Забужко, Жадан і Андрухович чинять саме таким способом, як 150 років тому чинили Толстой і Достоєвський", - додав він.

Дмитро Табачник не захотів вибачатись перед галичанами і заявив, що він цього не зробить.

"Ні не зроблю, бо кожна людина має право висловлювати свої думки і позиції", - наголосив міністр.

"Коли ми говоримо про різні ментальні погляди, то тоді вам треба змусити вибачитись, ну я не знаю, хіба за мораль Івана Франка, Нечуй-Левицького, Скоропадського, і багатьох інших. І ви знаєте, великий світовий драматург Джордж Бернард Шоу сказав, що хоч він і ірландець, він на дух не може переносити ірландців, тим не менше, ніхто його не змушував вибачатись. І чому він так казав? Тому, що на той момент ірландці, які були у складі однієї держави, почали робити речі, які з його точки зору були недемократичні і абсолютно неприпустимі", - підкреслив Табачник.

На запитання, чи не поспішив він із висновками щодо капітуляції націоналізму, адже зараз Тягнибок на Західній Україні отримав перемогу на виборах, Дмитро Табачник відповів: "У цій статті , коли я говорив про форми духовної капітуляції націоналізму, мав на увазі одне, що, якщо люди називають себе носіями націоналістичної ідеології, її апостолами пропонують публічно відмовитися від єдності України - це і є демонстрація капітуляції, тільки в цьому я бачив факт капітуляції. Я не відходжу від цієї позиції", - наголосив Дмитро Табачник.

Нагадаєамо, депутат від Партії регіонів Петро Писарчук буде ініціювати перед коаліцією питання зняття Дмитра Табачника з посади міністра освіти.

Про це він заявив коментуючи публікацію міністра під назвою "Духовна капітуляція націоналістів".

"Табачник не має повноважень від З'їзду або Політради Партії регіонів бути її ідеологом. Тому чергові злісні випади цього товариша на адресу галичан були б його приватною справою, якби він не обіймав високу державну посаду", - вважає Писарчук.

За його словами, далеко не всі галичани підтримують ідеологію Тягнибока або Андруховича, але в одному вони єдині - у неприйнятті поглядів Табачника.

Українська правда, ТСН, УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Кожна людина має право на помилку - Табачник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі