четвер, 12 квітня 2012 15:30

Іващенко виграє в Євросуді, бо він для світу стане політв'язнем - експерт

Іващенко виграє в Євросуді, бо він для світу стане політв'язнем  - експерт
Сергій Таран вважає, влада програє у будь-якому випадку. Фото: liga.net

Валерій Іващенко однозначно виграє у Європейському суді з прав людини, якщо подаватиме туди.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

"Після того, як влада почала застосовувати вибіркове правосуддя до всіх опозиціонерів, у будь-якому разі, до Іващенка як і до всіх інших чиновників, пов'язаних із урядом Тимошенко, буде статус політичних ув'язнених. Одноназно про це буде говорити міжнародна спільнота і кримінальний акцент його ув'язнення буде знято", - наголосив він.

Політолог переконаний, що незалежно від того, яке рішення ухвалить Апеляційний суд у справі Іващенка, є ще поняття того, як це сприйматиметься у суспільстві і світі. На його переконання, ця справа буде сприйматися виключно як політика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іващенку дали 5 років

На думку Тарана, у Іващенка є всі шанси виграти у Європейському суді з прав людини: "Через політичний акцент у справах, Євросуд може ухвалити рішення на користь нинішніх чиновників, пов'язаних з урядом Тимошенко, які зараз ув'язнені. І якщо Україна системно не виконуватиме рішення Європейського суду, це буде достатньо серйозно".

Експерт наголосив, що тоді Україну сприйматимуть як країну, яка систметатично не виконує рішення Євросуду, а це матиме серйозні наслідки для держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тюремщики натякнули, що Іващенко симулює: він може ходити самостійно

У випадку, якщо все ж влада виконає рішення ЄСПЛ щодо Іващенка, то це створить прецендент: "Якщо він буде звільнений по рішенню Європейского суду, то чому тоді по рішенню Євросуду не буде звільнена Тимошенко? Влада програє у будь-якому разі. Якшо вона не виконає рішення Європейського суду у тому чи іншому випадку будуть говорити про системне невиконання рішень Євросуду. А якщо вона виконає в одному випадку, а в іншому не виконає, будуть говорити, що, бачте, навіть тут влада вибірково застосовує правосуддя".

Найкращим виходом із ситуації для влади, на думку Тарана, було б "почати відкатувати ситуацію назад", але на це у них немає політичної волі:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Іващенка є підстави звернутися до Євросуду – політолог

"Для влади критично - не допустити Тимошенко до легальної політичної діяльності, а вихід її із в'язниці фактично означає повернення її до політичної діяльності. Тут питання не лише у справі Іващенка, а справа в усіх опозиціонерах, які зараз перебувають в ув'язненні".

Як повідомлялося, сьогодні Печерський районний суд Києва засудив колишнього тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони України Валерія Іващенка до п'яти років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Іващенко виграє в Євросуді, бо він для світу стане політв'язнем - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі