четвер, 03 вересня 2009 14:04

Губернатори трьох областей заговорили, як Ющенко

Губернатори трьох областей заговорили, як Ющенко

Голови Дніпропетровської, Харковіської та Чернівецької ОДА Віктор Бондар, Арсен Аваков та Володимир Куліш вважають, що конституційна реформа є нагальним політичним завданням, здійснення якого має встановити баланс між гілками державної влади та надати реальні повноваження регіонам.

Про це вони заявили під час брифінгу у секретаріаті Президента, повідомили у прес-службі глави держави.

"Як би не відбувалися президентські вибори, без реальної зміни Конституції нічого у політичному форматі життя України не зміниться. Реальний вихід із ситуації – усім політичним силам нарешті зупинитися, взяти до уваги проект Конституції Президента України, свої проекти Конституції, відпрацювати спільно з Президентом один проект і здійснити конституційну реформу", – констатував Бондар.

Особливо він підтримав ідею запровадження верхньої палати парламенту, яка представлятиме регіони і забезпечуватиме їхню фінансову незалежність і справедливий розподіл доходів між територіями.

Голова Дніпропетровської ОДА також висловився за те, щоб провести реформу бюджетних відносин, посилити повноваження місцевих органів влади, а також змінити податкову систему. "Принаймні 60% доходів регіонів повинні залишатися у регіонах і розподілятися на рівні місцевих рад, вирішуючи проблеми тієї місцевості, де збираються ці кошти", – сказав він.

Говорячи про виконання закону про бюджет, Голова Харківської ОДА повідомив про скорочення фінансування діяльності державних місцевих адміністрацій на 75%, значний дефіцит фінансування освіти в Харківській області. "Будь-яке економічне питання треба вирішувати через політичний баланс, якого зараз не існує. Тому пропозиції Президента щодо принципової зміни відносин парламент, уряд, Президент, місцеві ради – зараз актуально як ніколи", – констатував Аваков.

У свою чергу голова Чернівецької обласної державної адміністрації також критично оцінив розподіл бюджетних коштів між центром і регіонами, надмірну централізацію бюджетних повноважень. Така ситуація ускладнює ведення робіт із ліквідації наслідків повені, яка сталася торік у області.Куліш також критично висловився про те, що регіони не мають адекватного представництва у парламенті. Відтак Куліш також підтримав ініціативу Глави держави створити верхню палату парламенту, що має сприяти урахуванню інтересів та вирішенню проблем територій.

Нагадаємо, Президент Віктор Ющенко наполягає на розгляді Верховною Радою запропонованих ним змін до Конституції.

Раніше 25 серпня Ющенко виніс свій проект змін до Конституції на всенародне обговорення, яке повинне бути проведене до 1 грудня.

31 березня Ющенко запропонував парламенту внести зміни до Конституції, якими перейменувати Верховну Раду в Національні Збори і передбачити в ній дві палати: Палату депутатів (нижня палата з 300 депутатами, обираються на 4 роки) і Сенат (верхня палата), в який входять по 3 сенатори, що обираються на 6 років в Криму, областях, Києві, а також в общинах, які за статусом прирівняні до області.

proUA
Зараз ви читаєте новину «Губернатори трьох областей заговорили, як Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі