вівторок, 24 жовтня 2023 18:15

Голова Верховної Ради знову заговорив про вибори під час війни

Голова Верховної Ради знову заговорив про вибори під час війни
Спікер Руслан Стефанчук сказав про рішення щодо виборів після відповідей на низку запитань. Фото: Facebook-сторінка парламенту

Рішення про можливе проведення виборів в Україні під час дії воєнного стану можуть ухвалити після вивчення аналогічного досвіду в інших країнах.

Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на спільній зі спікером Палати депутатів парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою пресконференції у Празі, повідомив "Інтерфакс-Україна".

"Я звернувся до своїх колег-парламентаріїв з багатьох парламентів із проханням: дайте, будь ласка, досвід ваших парламентів, як проводили ви чи не проводили вибори під час війни. І зараз ми обмінюємося цим досвідом", - сказав спікер.

"Я думаю, що найближчим часом ми матимемо якесь рішення", - заявив Стефанчук.

Спікер заявив, що у демократичній країні, якою є Україна, проведення виборів "дуже важливе, щоб не було застою у владі".

"Водночас в українському законодавстві є певні неузгодженості щодо можливості чи неможливості проведення виборів і на парламентському рівні, і на президентському. Ми зараз обговорюємо ці питання", - сказав Стефанчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд втретє відмовив Коломойському. Олігарха залишили під вартою

За словами Стефанчука, для проведення виборів під час війни необхідно розв'язати п'ять-шість проблем.

Перша з яких - як забезпечити правом голосувати й бути обраним до органів влади українських військовослужбовців.

"Тому що проводити вибори без участі військовослужбовців, які сьогодні захищають українську землю, - це несправедливі вибори", - сказав спікер.

Друге питання, на думку голови Верховної Ради: яким чином братимуть участь у голосуванні українські біженці, яких сьогодні за межами України близько семи мільйонів.

"Третє важливе питання, як організувати вибори на тимчасово окупованих територіях. Четверте - це, безумовно, фінансування виборів", - сказав Стефанчук.

За його словами, питання фінансування важливе, оскільки кожна копійка бюджету йде на армію.

"П'яте питання - можливість вільного доступу до медіа. Нам треба зрозуміти, як забезпечити вільний доступ до медіа, але не дати водночас Росії використати свободу слова для поширення своїх наративів усередині країни", - заявив спікер.

Також голова Верховної Ради сказав, що ще є дрібніші питання, які стосуються проведення виборів.

"Коли ми знайдемо відповіді на ці основні п'ять (запитань. - Gazeta.ua), Україна може прийняти рішення щодо проведення виборів", - сказав Стефанчук.

Чергові вибори президента в Україні мали б відбутися у березні 2024 року, парламентські - у жовтні цього року.

В Україні діє воєнний стан, під час якого не можна проводити вибори.

Відповідно до Конституції, в разі закінчення строку повноважень Верховної Ради під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії парламенту, обраного після скасування воєнного чи надзвичайного стану.

Зараз ви читаєте новину «Голова Верховної Ради знову заговорив про вибори під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі