пʼятниця, 22 квітня 2022 21:24

Гарантії безпеки для України не дублюватимуть п'яту статтю НАТО - Джонсон

Гарантії безпеки для України не дублюватимуть п'яту статтю НАТО - Джонсон
Не підтримали аналог п'ятої статті НАТО для України Туреччина, США та Канада. Фото: Getty Images

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що вірить у погодження гарантій безпеки для України Західними країнами, але вони не повторюватимуть п'яту статтю НАТО.

Хоча це є головною вимогою України, повідомляє BBC.

Українська сторона на переговорах із Росією у Стамбулі передала своє бачення міжнародного документа, що зафіксує гарантії безпеки для України.

Ці гарантії мають бути аналогічні п'ятій статті НАТО. Тобто якщо хтось нападе на Україну, гаранти мають упродовж трьох днів провести консультації та забезпечити необхідну допомогу: надати озброєння, ввести свої війська й закрити небо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонсон: Війна може тривати до кінця 2023 року

Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН, зокрема Велику Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Польщу, Італію та Ізраїль.

Джонсон вірить, що Західні країни підтримають вимоги України гарантувати безпеку від майбутніх атак. Але бачить ці гарантії через надання озброєння, навчання українських військових та обмін розвідувальними даними.

Він заявив, що це дозволить Україні забезпечити "стримування бойових дій", тобто відбити прагнення агресора атакувати, зробивши його атаку нездійсненною або малоймовірною.

Туреччина висловила готовність надати Україні гарантії безпеки, але на своїх умовах. Аналог п'ятої статті НАТО в Анкарі підписувати не збираються. Також такі гарантії не підтримали США й Канада.

Зараз ви читаєте новину «Гарантії безпеки для України не дублюватимуть п'яту статтю НАТО - Джонсон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі