пʼятниця, 26 листопада 2010 16:52

Європарламентеру не сподобалась резолюція по Україні

Європарламентеру не сподобалась резолюція по Україні

Депутат від Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Марек Сівец голосував за резолюцію Європейського парламенту по Україні, але йому вона не дуже до вподоби.

Про це він заявив на прес-конференції у Києві.

"У Страсбурзі була бурхлива дискусія, але резолюція була прийнята. В ній є надзвичайно важливі меседжі для українських партнерів. По-перше, ми поважаємо європейські прагнення України. По-друге, ми висуваємо вимогу співпраці провладної більшості і опозиції в питаннях європейської інтеграції", - сказав європарламентер.

Окрім того, він нагадав, що напередодні місцевих виборів було багато скарг про втручання СБУ у виборчий процес. У резолюції європейські депутати закликають українську владу перевірити, наскільки правомірними були такі втручання.

"Резолюція багато у чому являє собою компроміс, там багато спрощень. Але вони були необхідними. Мені не сподобався 7 параграф. На його початку ми кажемо про стурбованість розвитку ситуації, яка може підірвати свободи мас-медіа і закликаємо владу забезпечити розвиток цих суттєвих аспектів демократичного суспільства. Нижче ми пишемо про канали, частоти. Це не співвідносні речі. Я б написав цей проект по-іншому. У 11 параграфі європейський парламент закликає всі фракції Верховної ради забезпечити легітимну роботу уряду. Наша партія запропонувала додати до цього заклик не блокувати роботу українського парламенту. Як ви знаєте, українці мають особливу традицію блокування парламенту, її підтримують і "помаранчеві", і "біло-блакитні". Ми хотіли прямо написати: не блокуйте парламент. Але більшість у європарламенті відмовилася поставити цю фразу", - сказав Сівец.

У свою чергу депутат від Партії регіонів Леонід Кожара заявив журналістам наступне: "Резолюція по Україні є кроком уперед. Можна сказати, що вперше в офіційних документах в політико-юридичній формі Євросоюз відкриває двері для України щодо членства. Наші опоненти намагаються змінити "смак" цієї резолюції на свою користь і максимально надають "смак" критики".

Відповідаючи на запитання, як саме влада буде реагувати на зауваження європейських політиків, регіонал сказав, що усі випадки втручання СБУ у виборчий процес мають розслідуватися правоохоронними органами.

Нагадаємо, що напередодні Європарламент ухвалив резолюцію щодо України. У документі євродепутати закликають українську владу розслідувати факти порушень свободи слова. Стосовно місцевих виборів зазначається, що вони не показали нових позитивних стандартів через профільний закон.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Європарламентеру не сподобалась резолюція по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі