середа, 29 червня 2022 00:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Єрмак заявив, що РФ шантажує низку країн голодом

Єрмак заявив, що РФ шантажує низку країн голодом
Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Росія морить весь світ голодом. Фото: ОП

Росія шантажує керівництво низки країн голодом. Усю світову спільноту – ще більшим зростанням цін на продовольство.

Україна ж робить усе можливе для запобігання світовій продовольчій кризі, заявив на брифінгу керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Він закликав розблокувати порти України.

"До війни Україна щороку експортувала понад 50 мільйонів тон зерна. І чверть цього обсягу йшла в країни Африки. Однак зараз ми не можемо цього робити", – сказав Єрмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: G7 каратиме за викрадення українського зерна

Офіс президента разом з урядом продовжують наполегливо працювати над вирішенням проблеми експорту українського зерна. Це відбувається у тісній співпраці з іноземними партнерами. Цей пункт був на порядку денному і саміту "Великої сімки".

"Я підтримую постійний контакт з цього питання з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутієрішем. Офіс президента працює тут в тісній координації з МЗС Міністерством інфраструктури, Мінфіном, Міністерством сільського господарства та нашими військовими", – розповів керівник ОП.

Найбільшу загрозу російська зернова блокада становить продовольчій безпеці низки африканських держав. Водночас російська пропаганда звинувачує в дефіциті саме Україну.

Він нагадав, що Росія має довгу історію використання штучного голоду як зброї та політичного інструменту.

"Росія у 21-му сторіччі веде загарбницьку війну типово для колоніальних імперій 19-го і 20-го сторіч – із геноцидом, знищенням мови та культури. Африканські народи знають, що це таке. Тому ми розраховуємо, що вони стануть на бік України", – зауважив Єрмак.

Україна щороку годувала 400 млн людей, а це 42% світової олії, 16% кукурудзи й 9% пшениці.

Росія блокує щонайменше 20 млн т українського зерна, чим посилює наявну продовольчу кризу. Кількість людей, які страждають від браку продовольства, подвоїлася на початку 2022 року. Становить 276 млн осіб. Через війну в Україні ця кількість зросте до 323 млн.

Постійна блокада Росією українських портів перешкоджає експорту не лише тонн зерна, а й кукурудзи з пшеницею. Російська Федерація несе пряму відповідальність за будь-які дефіцити в міжнародній торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «Єрмак заявив, що РФ шантажує низку країн голодом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі